Μία άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Πρεσβεία του Ισραήλ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εξαγωγών του Ισραήλ.
Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι αόριστο αλλά απτό, συγκεκριμένο και αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων και έφερε εγγύτερα τις αλλαγές που δρομολογούνταν στο τεχνολογικό πεδίο. Ένα πεδίο που επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας, την καθημερινότητά μας, τον τρόπο οργάνωσης του κράτους και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι «έξυπνες» πόλεις («smart cities») είναι εδώ, βοηθώντας την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την ασφάλεια στις πόλεις.
Όλα τα παραπάνω αναλύθηκαν στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση, όπου συμμετείχαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ.Yossi Amrani, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Την «παράσταση έκλεψαν» οι παρουσιάσεις των εταιρειών του Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς πιστοποίησαν πως η χώρα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί το κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Εξελίξεων που ικανοποιεί σήμερα, βάζοντας όμως τις βάσεις αρκετά χρόνια πριν.
Όπως δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ κ.Υοssi Amrani «είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε αυτό της τοπικής διακυβέρνησης. Έχουμε ειλικρινά εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες συνεχώς βελτιώνονται. Έχουμε στενή συνεργασία σε αρκετούς τομείς. Η εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα είναι πολύ σημαντική, ενώ η χώρα οργανώθηκε ψηφιακά στο lokdown με συστήματα που εισήγαγε προς χρήση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ο οποίος προσέθεσε πως «εύχεται στην Ελλάδα πολλά χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας ακόμα» με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε πως «ο κόσμος αλλάζει όπως και η ζωή μας. Πρέπει να αλλάξουμε τις πόλεις μας με έξυπνες πολιτικές και λύσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τον δημότη. Πρέπει να έχουμε τη συμμετοχή του στη μετατροπή των πόλεων σε smart cities, με στόχο την πολιτική του προστασία, την πράσινη ενέργεια. Η καινοτομία είναι ένας τρόπος ζωής. Ο ηλεκτρισμός, το IoT , το AI, τα bid data είναι μέρος της προσπάθειάς μας να φτιάξουμε καινούργιες πόλεις. Είναι ευκαιρία να μάθουμε από το Ισραήλ και ελπίζουμε να συμβάλλει στην προσπάθεια για το ψηφακό μέλλον της Ελλάδας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αφού ευχαρίστησε τον πρέσβη του Ισραήλ, τόνισε πως «έχουμε χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στους δήμους. Έχουμε θέσει ως στόχο μας τη βελτίωση των υποδομών και να πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις προβλέψεις για να φτιάξουμε έξυπνες πόλεις και να ανταποκριθούμε στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι Ισραηλινές εταιρείες, που παρουσιάσαν τις τελευταίας τεχνολογίας υπηρεσίες τους, ήταν ότι αν κάποιος θέλει να διδαχθεί από την καινοτομία και την οργάνωση τεχνολογικών, σύγχρονων smart υπηρεσιών, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τη χώρα του Ισραήλ.
Ο Tal Avrahami, από την Ayveka, εξήγησε τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία. Στόχος της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2011 είναι να συνδέει μεταξύ τους υποδομές με στόχο να διαχειρίζονται και να ανταλλάσσονται πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε μία σειρά από εφαρμογές. Στόχος είναι η αυτόματη διαχείριση assets και υποδομών, ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Η προσέγγισή μας είναι να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, βελτιώνοντας τη διαδικασία λειτουργίας υποδομών. Από δίκτυα νερού, αγωγούς φυσικού αερίου και τις τηλεπικοινωνίες. Συνδέουμε τις υποδομές με αισθητήρες και σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με το νερό, γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή την πίεση του νερού, τα στοιχεία του, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τις συνθήκες που φτάνει στα σπίτια. Όλα αυτά τα δεδομένα τα συλλέγουμε και τα εξειδικεύουμε στο project , με απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Tal Avrahami.
Η εταιρεία αναπτύσσεται ταχέως και ήδη έχει έργα στις ΗΠΑ και βεβαίως στο Ισραήλ.
Πώς θα σας φαίνονταν να μπορούσε μια πόλη να ελέγχει την κίνησή της και να βλέπει όλα τα δεδομένα προκειμένου να τα αναλύει; Οι οδηγοί να μπορούσαν να βλέπουν τη νύχτα αντικείμενα και εμπόδια στον δρόμο τους…πριν φτάσουν σε αυτά. Ο Joel Meentzen από την εταιρεία Ayyeka, ανέλυσε τις λεγόμενες θερμικές κάμερες, κάνοντας μάλιστα και σε real time παρουσίαση των δυνατοτήτων της. Έτσι λοιπόν με την εγκατάσταση καμερών σε ένα αυτοκίνητο ή σε κάποιο σημείο της πόλης μπορεί κάποιος να γνωρίζει επ’ακριβώς την κίνηση στους δρόμους, να την ελέγξει και να συλλέξει ποιοτικά στοιχεία για αυτήν. «Με την εγκατάσταση στο αμάξι των θερμικών καμερών βλέπει ο οδηγός όλα τα εμπόδια και το βράδυ, καθώς η ανάλυση βασίζεται στη θερμότητα και όχι στο φως» επεσήμανε ο Joel Meentzen και προσέθεσε πως θα «ήταν μια καλή επιλογή η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Ελλάδα».
Η βασικότερη υπηρεσία που παρέχει ένας δήμος στους κατοίκους του, δεν είναι άλλη από την…καθαριότητα. Η Green Que μέσω του CEO της, Shlomy Ashkenazi, παρουσίασε τα έξυπνα συστήματα για τη διαχείριση απορριμάτων. Μέσω των συστημάτων αυτών που μπορούν να εγκατασταθούν στους κάδους απορριμμάτων και στα απορριμματοφόρα μειώνεται η μόλυνση, αφού είναι διαθέσιμα στοιχεία για το τι είδους υπηρεσίες έχουν παρασχεθεί από τη δημοτική αρχή, πόσοι κάδοι άδειασαν, αν δεν πετάχτηκαν ορισμένα σκουπίδια. Στην ουσία βοηθά το δύσκολο έργο της εκάστατε δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας, κάτι που συνεπάγεται και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους δημότες, όπως επίσης και μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο, όπου άλλωστε είναι και το βασικό έξοδο του προϋπολογισμού.
Τι θα ήταν μια πόλη χωρίς τις μεταφορές και τις πληρωμές εισιτηρίων; Μία από τις υπηρεσίες που σίγουρα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών κατά τη μετακίνησή τους με τα μέσα μεταφοράς, ιδιωτικά και δημόσια, είναι αυτή της HopOn. Όπως ανέλυσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ofer Sinai, μέσω μιας πλατφόρμας ο πολίτης μπορεί να κάνει πολλές συναλλαγές για τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιεί. Επίσης, μπορεί ο δημότης να μετακινείται ή να ταξιδεύει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει κάθε φορά. Πώς; Στο τέλος του μήνα μπορεί κάποιος να πληρώνει όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ κάθε φορά που ταξιδεύει έχει προσφορές για χαμηλότερες τιμές. «Πρόκειται για τα γνωστά «postpaid systems», στον αντίποδα των prepaid υπηρεσιών» σημείωσε ενδεικτικά ο Οfer Sinai.
Μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση του νερού είναι η Kando, η οποία όπως δήλωσε ο Διευθυντής Πωλήσεών της, Niv Morag, «με τα συστήματα και τον τρόπο που συλλέγουμε δεδομένα μειώνεται η μόλυνση του νερού, βελτιώνονται οι υπηρεσίες του νερού και η ποιότητά του. Επομένως εκτός από μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη μείωση των οργανικών και μεταλλικών καταλοίπων στους αγωγούς και τη μείωση του κόστους, προστατεύεται, βελτιώνεται η δημόσια υγεία», ενώ προσέθεσε πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Από το 2013 μια εταιρεία που εξειδικεύεται στη συγκέντρωση και διαχείριση δεδομένων η Octopus Systems, ειδικεύεται στην οργάνωση και στον έλεγχο της ποιότητας των συστημάτων software, είτε πρόκειται για μία εταιρεία, είτε για έναν δήμο που έχει μετεξελιχθεί σε …έξυπνη πόλη. Όπως ανέφερε ο Danny Nachmuly, «συλλέγουμε πολλές πληροφορίες από διαφορετικά συστήματα και data. Αυτές οι πληροφορίες ενοποιούνται στην πλατφόρμα και η ιδέα είναι να δοθούν όσες από αυτές που χρειάζονται στο διαχειριστή. Είτε μιλάμε για επικοινωνίες, είτε για ενέργεια, μεταφορές και φωτισμό, αξιοποιούμε λύσεις IoT και έτσι ενοποιούμε όλα τα υποσυστήματα μιας πόλης σε μία κεντρική πλατφόρμα. Στην Ελλάδα έχουμε δύο project και το ένα από αυτά έχει να κάνει με τη μετανάστευση».
Επικοινωνία δύο κτηρίων ή έργων υποδομών που βρίσκονται σε απόσταση …10 χιλιομέτρων; Και όμως, γίνεται, με τη Radwin να συνδέει από απόσταση κτήρια και εγκαταστάσεις. Συνεργάζεται η εταιρεία με τον ΟΤΕ, όπως είπε ο Υaron Z, στέλεχος της εταιρείας και η ανταλλαγή δεδομένων μέσω δικτύων wireless είναι η ειδίκευση της εταιρείας. Η ανταλλαγή λοιπόν data και διαχείριση πληροφοριών είναι εύκολη, όταν εγκατασταθεί ένας μικρός πομπός («radiostation») στην κορυφή εντός κτηρίου και ένας μικρότερος σε ένα άλλο.
Οι ψηφιακές μετακινήσεις είναι εδώ και η Urgan Digital ειδικεύεται σε αυτό τον τομέα. Μέσω της κατασκευής σταθμών λεωφορείων και άλλων μέσων και wifi spot όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, από τους σταθμούς φόρτισης των εισιτηρίων, το «γέμισμα» πόντων στο εισιτήριο χωρίς ουρές, έως πληροφορίες για την πόλη μέσω…info points.
Είναι σαφές πως η χώρα μας πρέπει να ανοίξει τις κεραίες της, να μάθει από την τεχνογνωσία τεχνολογικά προηγμένων χωρών, όπως το Ισραήλ. Μόνο μέσω συνεργιών με εταιρείες και έχουν την απαραίτητη τεχνολογία, έχουν εμπειρία σε ψηφιακά projects, θα μπορέσει η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή οικονομία και να αποκτήσει με έξυπνο τρόπο…έξυπνες πόλεις.