Στην εκτίμηση ότι «ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη συσχετίζεται με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα.
«Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας» αναφέρει ο ΙΣΑ.
Ακόμη, σημειώνει ότι «μετά τη διακοπή των συμβάσεων, με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων στις 31/07/2018, υπάρχουν νομοί της Περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει τα Κέντρα Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς.
Σήμερα 1.200 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων - αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας».
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» και σημείωσε ότι «η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα συμβεβλημένο γιατρό.
Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης στα δημόσια νοσοκομεία, προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης, οι ασθενείς, για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ