ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος για τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος για τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι

Ο ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, Άχμαντ Χαν Ραχάμι, συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στο Λίντεν του Νιου Τζέρσι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο ύποπτος, 28 ετών, κάτοικος της πόλης Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι, φέρεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον εντόπισαν στην περιοχή αυτή, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το σπίτι του.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN διακρίνεται ένας νεαρός γενειοφόρος άνδρας, ξαπλωμένος σε ένα φορείο, να μεταφέρεται σε ένα ασθενοφόρο περικυκλωμένο από περιπολικά. Είχε ανοιχτά τα μάτια και στο δεξί του χέρι έφερε έναν ματωμένο επίδεσμο.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Ραχάμι.

Ο 28χρονος είναι ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο Τσέλσι του Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου και για την έκρηξη στη διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες σε έναν αγώνα δρόμου στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσι, το πρωί της ίδιας ημέρας. Στην πρώτη επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά 29 άνθρωποι –όλοι τους πήραν εξιτήριο την Κυριακή– ενώ στην δεύτερη δεν υπήρξαν θύματα επειδή είχε καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα.

Πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που για διάφορους λόγους δεν εξερράγησαν, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο σε άλλες περιοχές: ένας κοντά στον δρόμο όπου έγινε η επίθεση του Τσέλσι και τουλάχιστον πέντε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ.

Οι αμερικανικές αρχές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές σε πρώτη φάση και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο διαβεβαίωνε ότι "δεν υπήρχε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία". Ωστόσο, αργότερα φάνηκε να προκρίνουν την υπόθεση των επιθέσεων με ισλαμιστικά κίνητρα, αν και ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το παρελθόν του δράστη. Μια πηγή που γνωρίζει την οικογένειά του ανέφερε μόνο ότι παλαιότερα είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν.

Ο δήμαρχος του Ελίζαμπεθ, Κρις Μπόλγουεϊτζ, είπε ότι η οικογένεια λειτουργούσε ένα εστιατόριο και ότι είχε προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πόλης επειδή οι αρχές τους επέβαλαν να τον κλείνουν κάθε βράδυ στις 22.00 ενώ εκείνοι ήθελαν να παραμένει ανοιχτό όλη τη νύχτα. Ο δήμος έλαβε την απόφαση αυτή μετά από διαμαρτυρίες των γειτόνων, εξήγησε ο Μπόλγουεϊτζ, όμως η οικογένεια πίστευε ότι είχε υποκινηθεί από αντιισλαμικά αισθήματα, κάτι που ο δήμαρχος διέψευσε κατηγορηματικά.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν διαπιστώσει καμία σχέση μεταξύ των επιθέσεων αυτών και εκείνης που έγινε το Σάββατο σε ένα εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα, όπου ένας νεαρός φοιτητής, σομαλικής καταγωγής, τραυμάτισε με μαχαίρι οκτώ ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξτρεμιστές "προσπαθούν να τραυματίσουν αθώους όμως προσπαθούν επίσης να μας τρομοκρατήσουν όλους. Και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας για να υπονομεύσουν τις αξίες μας. Ετσι, μολονότι πρέπει να επαγρυπνούμε και να εμποδίζουμε αυτές τις παράλογες πράξεις και να φροντίζουμε να εντοπίζουμε τους δράστες για να τους δικάζουμε, έχουν όλοι μας έναν ρόλο να παίξουμε: να μην υποκύψουμε στον φόβο", τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις από ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους: στο Ορλάντο τον Ιούνιο (49 νεκροί, την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ) και στο Σαν Μπερναντίνο τον Δεκέμβριο (14 νεκροί, το ΙΚ "χαιρέτισε" αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη). Οι νέες επιθέσεις, αν και χωρίς νεκρούς αυτή τη φορά, τροφοδοτούν τους φόβους πολλών και θέτουν ξανά το θέμα της ασφάλειας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι, που θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ τους, είχαν ο καθένας τη δική του άποψη για το θέμα. Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις, κατήγγειλε την πολιτική της "αδύναμης" κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα που άνοιξε τις πόρτες σε "δεκάδες χιλιάδες" μετανάστες. Η Κλίντον, που παίζει το "χαρτί" της έμπειρης πολιτικού απέναντι σε έναν απρόβλεπτο υποψήφιο, τόνισε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται μια ολόκληρη θρησκεία και "να δίνουμε στο ΙΚ αυτό ακριβώς που αναζητά για να βελτιώσει τη θέση του".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ