Καθώς ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών κινείται βόρεια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με το Μεξικό πώς να διαχειριστούν την κατάσταση από τη στιγμή που φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.
Οι αξιωματούχοι αναλύουν τη νομιμότητα των διαθέσιμων επιλογών ως προς τη λήψη μέτρων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Τραμπ, δίνοντας έμφαση και στη δυνατότητα αλλαγής των διαδικασιών προκειμένου να επιταχυνθεί η αποχώρηση των μεταναστών που στερούνται νομικής βάσης για την παραμονή τους στις ΗΠΑ, δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει “οριστικές αποφάσεις” για τον τρόπο της αντίδρασης της, όταν οι μετανάστες φτάσουν στη νότια συνοριακή γραμμή.
Μεταξύ των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με το Μεξικό είναι και το ενδεχόμενο οι μετανάστες από το καραβάνι να μπορούν να κρατηθούν στο έδαφος του, πριν φτάσουν σε ένα προκαθορισμένο σημείο εισόδου στα σύνορα των ΗΠΑ, όπως είπε ο αξιωματούχος του DHS. Το μέτρο αυτό (metering) εφαρμόζεται ήδη και περιγράφεται ως μία πιο επίσημη διαδικασία, από το μέτρο της προσωρινής κράτησης των μεταναστών στο Μεξικό προκειμένου να περιοριστεί η είσοδος στις ΗΠΑ .
Η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει την άσκηση κριτικής από ομάδες πολιτών που κατηγορούν τους αξιωματούχους ότι προσπαθούν παράνομα να εμποδίσουν τους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό κατάθεσης αιτημάτων για την χορήγηση ασύλου.
Ένας εκπρόσωπος των αρμοδίων υπηρεσιών συνοριακού ελέγχου στις ΗΠΑ ανέφερε ότι αρμόδιο να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις για το καραβάνι των μεταναστών είναι το DHS.
Παράλληλα οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Μεξικό για το αν οι μετανάστες από το καραβάνι αυτό θα μπορούν να απελαθούν στο Μεξικό, άσχετα από τη χώρα της προέλευσής τους.
Η διαδικασία αυτή (return to territory) είχε συμπεριληφθεί στο προεδρικό διάταγμα που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ για τη συνοριακή ασφάλεια. Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται σήμερα από τις αρμόδιες συνοριακές αρχές των ΗΠΑ καθώς η εφαρμογή της προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Μεξικού στην αποδοχή ξένων πολιτών στο έδαφός του.
“Πολλές από αυτές τις επιλογές εξαρτώνται από τη συνεργασία και τις συζητήσεις με το Μεξικό”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μία παρόμοια κατάσταση πριν από έξι μήνες, καθώς κατατέθηκαν 401 αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου από το καραβάνι μεταναστών που είχε κατευθυνθεί στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη, ενώ 374 από αυτές πέρασαν από το πρώτο στάδιο αξιολόγησης.
Παράλληλα διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης κι άλλων συμβαλλομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για επιπλέον χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό ασφάλειας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Το προσωπικό συνοριακής ασφάλειας εξετάζει επίσης όλα τα ενδεχόμενα για την ανάληψη δράσης χωρίς να έχουν γίνει κάποιες ενέργειες.
Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων κι αναφορικά με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο εκπρόσωπος του DHS Τάιλερ Χούλτον έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: “Το να σταματήσουμε το καραβάνι δεν έχει να κάνει μόνο με την εθνική ασφάλεια ή την πρόληψη του εγκλήματος αλλά είναι και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας κι έννομης τάξης. Αυτοί που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν με τον σωστό και νόμιμο τρόπο”.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι “η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κάθε δυνατότητα επιστροφής ολόκληρων των οικογενειών από την Κεντρική Αμερική αλλά και των μικρών παιδιών, μετά τη σύλληψή τους”.
Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε το σύστημα χορήγησης ασύλου που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ ως “το μεγαλύτερο παράθυρο μετανάστευσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Απλά έρχεσαι στα σύνορα, κάνεις έναν δόλιο ισχυρισμό κι αυτό σου δίνει πρόσβαση σε ένα νομικό σύστημα που απαιτεί χρόνο για την επεξεργασία του αιτήματος, ενώ πρέπει να είσαι κρατούμενος κι έτσι υπάρχει ένα θέμα κράτησης ή απελευθέρωσης”, ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ