ΗΠΑ: Στενός συνεργάτης του Trump παρέχει πληροφορίες στην ομάδα έρευνας του R. Mueller

ΗΠΑ: Στενός συνεργάτης του Trump παρέχει πληροφορίες στην ομάδα έρευνας του R. Mueller

Ο George Nader, ειδικός σε θέματα για την Μέση Ανατολή, είχε δεσμούς με την ομάδα συμβούλων του προέδρου Donald Trump, ενώ συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και συμβούλους του Trump, κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας. Ο ίδιος, σήμερα συνεργάζεται με την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Robert Mueller, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο πηγές, που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Nader, είχε χαμηλό διπλωματικό προφίλ, ενώ καλλιέργησε στενές σχέσεις με τα εμιράτα. Το FBI τον σταμάτησε και τον ανέκρινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον (Dulles International Airport) τον Ιανουάριο, καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Από τότε, ο Nader, συνεργάζεται με την ομάδα έρευνας του Mueller, ενώ παρέχει πληροφορίες στο ειδικό σώμα ενόρκων (grand jury) που έχει συγκροτηθεί για την υπόθεση αυτή, συμμετέχοντας στην λήψη αποφάσεων για την απαγγελία κατηγοριών.

Ο Nader έλαβε μέρος σε συνάντηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη, μεταξύ αξιωματούχων από τα Εμιράτα κι ανθρώπων από το στενό πυρήνα συνεργατών του Trump. Επίσης, ο ίδιος, συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε τον Ιανουάριο του 2017 στις Σεϊχέλες, μεταξύ αξιωματούχων από τα Εμιράτα και του Erik Prince, συνεργάτη του Trump. Ο Nader ήταν επίσης, στις Σεϊχέλες, όταν έγινε συνάντηση μεταξύ του Prince κι ενός τραπεζίτη από την Ρωσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ερωτήσεις του ειδικού ανακριτή σχετικά με την εμπλοκή των Εμιράτων γίνονται στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση ρωσικής επιρροής στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά κι έναντι των ανησυχιών που υπάρχουν για μία ευρύτερη επιρροή ξένων κυβερνήσεων, τόσο προεκλογικά, όσο και μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον τέσσερις χώρες, μεταξύ αυτών και τα ΗΑΕ συζήτησαν τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τον Jared Kushner, γαμπρό του προέδρου Trump και υψηλόβαθμου συμβούλου για θέματα Μέσης Ανατολής, στον Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν υποψίες ότι ο Nader έκανε κάτι παράνομο, η γνώση που έχει για την πραγματοποίηση σημαντικών συναντήσεων, με την συμμετοχή κι αξιωματούχων από τα ΗΑΕ, αλλά κι άλλων, θα βοηθήσει τον ειδικό ανακριτή να κατανοήσει τις σκέψεις και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της ομάδας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας που για τα συγκεκριμένα θέματα είχε συγκροτήσει ο Trump. Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής, ενδιαφέρεται και για προσπάθειες ξένων χωρών ν' ασκήσουν την επιρροή τους, σε μέλη της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Nader έμαθε για πρώτη φορά, το ουσιαστικό ενδιαφέρον που είχε ο ανακριτής Mueller για τον ίδιο και τις δραστηριότητές του στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, με έμφαση στην πραγματοποίηση συναντήσεων ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς σε τουλάχιστον δύο από αυτές, ο Nader, συμμετείχε προσωπικά.

Οι πράκτορες του FBI, αφού είχαν εκδώσει εντάλματα έρευνας, προχώρησαν σε ηλεκτρονικό έλεγχο των συσκευών που είχε μαζί του, ενώ του κοινοποίησαν κλήτευση που είχε εκδώσει το ειδικό σώμα ενόρκων, προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιόν τους και να καταθέσει στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την εμπλοκή του Nader στην υπόθεση.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία, ώστε ο Nader ν' ανακριθεί κι από την ομάδα έρευνας του Mueller.

Η συνάντηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγούμενα ενημερωθεί η κυβέρνηση του Barack Obama. Στην συνάντηση αυτή, συμμετείχε ο Σείχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, πρίγκιπας του θρόνου στο Αμπού Ντάμπι. Στην συνάντηση, συμμετείχαν τουλάχιστον τρία μέλη του στενού πυρήνα των συνεργατών του Trump. Μεταξύ αυτών, ο Kushner, ο Michael Flynn (προορίζονταν -τότε- για την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ), αλλά κι ο Stephen Bannon (μετέπειτα στρατηγιστής του προέδρου Trump στον Λευκό Οίκο).

Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις Σεϊχέλες, δημοσιοποιήθηκαν από την εφημερίδα “The Washington Post” τον Απρίλιο του 2017, χωρίς ωστόσο, να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την διεξαγωγή τους.

Ο Nader, συμμετείχε στη συνάντηση στις Σεϊχέλες, μεταξύ των αξιωματούχων από τα ΗΑΕ, αλλά και του αναφερόμενου παραπάνω πρίγκιπα, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων που έχουν λάβει γνώση στο CNN. Ο Nader ήταν παρών στην συνάντηση που έγινε σε μπαρ, στο πλαίσιο της συνάντησης στις Σεϊχέλες, μεταξύ του πρίγκιπα και του Kirill Dmitriev, υπεύθυνου του κρατικού επενδυτικού φορέα της Ρωσίας (Russian Direct Investment Fund). Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Nader, συμμετείχε στην συζήτηση που έγινε στο μπαρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μετά την εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Nader διατήρησε τις επαφές του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών, ο Bannon κι ο Kushner, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για την υπόθεση.

Ο Λευκός Οίκος, ο δικηγόρος του Nader, αλλά και το γραφείο του ειδικού ανακριτή αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Η πρεσβεία των ΗΑΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Ο 58χρονος Nader, κατάγεται από τον Λίβανο, ενώ διατήρησε ένα χαμηλό προφίλ μεταξύ των ειδικών για θέματα Μέσης Ανατολής στις ΗΠΑ. «Είναι ένας άνθρωπος με μυστήριο. Μέχρι να γίνει γνωστό το όνομά του από την υπόθεση αυτή, δε νομίζω να είχα ακούσει κάτι για τον ίδιο, κατά τα τελευταία 12 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Frederic Hof, διευθυντής του κέντρου (Atlantic Council's Middle East Center).

Ο Mueller ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Trump του πρώην διευθυντή του FBI, James Comey, τον περασμένο Μάιο.

Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Rod Rosenstein, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Sessions έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Trump.

Ο Mueller πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του James Comey διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Trump ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Trump με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Ο Michael Flynn έχει παραδεχτεί την ενοχή του και θα συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή, όπως κι ο Rick Gates, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, Paul Manafort. Ο Manafort υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ενώ η δίκη του θ' αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, την περίοδο κορύφωσης του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, με την έρευνα Mueller διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP