Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Al Franken, που κατηγορήθηκε από επτά γυναίκες για απρεπή συμπεριφορά απέναντί τους πριν από χρόνια, ανακοίνωσε την Πέμπτη την προσεχή παραίτησή του, έπειτα από τρεις εβδομάδες μιας πολιτικής θύελλας κατά τη διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία των συναδέλφων του στην κοινοβουλευτική ομάδα τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την έδρα.
«Ξέρω, στα βάθη της καρδιάς μου, ότι δεν έκανα τίποτα—απολύτως τίποτα—για να ατιμάσω αυτόν τον θεσμό», δήλωσε με πικρία ο Franken κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον του ημικυκλίου. «Μολαταύτα, ανακοινώνω σήμερα ότι τις προσεχείς εβδομάδες, θα παραιτηθώ από τη Γερουσία», πρόσθεσε.
«Έχω συναίσθηση του πόσο ειρωνικό είναι πως ενώ παραιτούμαι κάποιος που έχει ηχογραφηθεί ενώ καυχιόταν πως είχε διαπράξει σεξουαλικές επιθέσεις βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», συμπλήρωσε ο Franken.
Οι 32 από τους 48 δημοκρατικούς στη Γερουσία προέτρεψαν τον 66χρονο Franken να παραιτηθεί, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του από 7 γυναίκες. Στην πρωτοβουλία αυτή πρωτοστάτησαν οι γερουσιάστριες του κόμματος.
Εξάλλου άλλος έ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξελέγη στην Αριζόνα, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας από μέρους της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος δύο πρώην συνεργάτιδών του. Ο Franks διαβεβαίωσε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «λυπάται πολύ» διότι συζήτησε με αυτές τις συνεργάτιδες τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετώπιζε στον γάμο του και αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να αναζητήσει μια παρένθετη μητέρα.
Η 84χρονη γερουσιάστρια Dianne Feinstein σχολίασε ότι «ζούμε μια τεράστια πολιτισμική αλλαγή» καθώς «ο φόβος που είχαν οι γυναίκες να μιλήσουν εδώ και τόσα χρόνια δεν υπάρχει πια». «Η χώρα μας διέβη τον Ρουβίκωνα», έκρινε με ικανοποίηση από την πλευρά της η Nancy Pelosi, επικεφαλής της ΚΟ των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στην προεδρία του σώματος (2007-2010).
Το Κογκρέσο παραμένει ανδροκρατούμενος θεσμός, αν και αισθητά λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 20% των κοινοβουλευτικών, όμως πριν από είκοσι χρόνια δεν έφθαναν παρά το 12% και πριν από τριάντα χρόνια μετά βίας το 5%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ