ΗΠΑ: Ουσιαστικής σημασίας για τους Ρεπουμπλικάνους οι σημερινές προκριματικές αναμετρήσεις

ΗΠΑ: Ουσιαστικής σημασίας για τους Ρεπουμπλικάνους οι σημερινές προκριματικές αναμετρήσεις

Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα και τη Φλόριντα αναμένεται να εκλέξουν σήμερα τους Γερουσιαστές John McCain και Marco Rubio ως υποψηφίους για τις γενικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στη Γερουσία. Ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι αποφεύγουν συστηματικά ν'' αναφερθούν στην προεδρική υποψηφιότητα του Donald Trump.

Σχέσεις προσωπικών επιθέσεων

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος υποστήριξε την προσπάθεια επανεκλογής τόσο του McCain όσο και του Rubio, παρά το γεγονός ότι οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές όπως φάνηκε από την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα. Ο Trump είχε επιτεθεί προσωπικά στο McCain (προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων το 2008) αμφισβητώντας τον ηρωισμό του στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου αιχμαλωτίστηκε όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος του στη διάρκεια επιχείρησης βομβαρδισμού.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Trump απέκλεισε τον Rubio από την εσωτερική προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, μετά τη νίκη του στη Φλόριντα. Στη διάρκεια της προκριματικής εκστρατείας του κόμματος, ο Trump είχε αποκαλέσει “μικρό Μάρκο” τον Rubio, ενώ ο γερουσιαστής είχε επιτεθεί στον Trump επικρίνοντας τόσο το χρώμα των μαλλιών του όσο και το μέγεθος των χεριών του.

Ευρύτερη πολιτική σημασία

Στη διάρκεια της προσπάθειας επανεκλογής τους, τόσο ο McCain όσο και ο Rubio προσέφεραν την πολιτική υποστήριξή τους στον Trump.

Ωστόσο, δεν παρέλειψαν ν'' ασκήσουν κριτική για τις εξαγγελίες του Trump γύρω από τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και τις απόψεις του για την αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ.

Οι δύο γερουσιαστές εκτιμούν ότι οι απόψεις αυτές απομακρύνουν τις δικές τους υποψηφιότητες στις περιφέρειες τους από τους μετριοπαθείς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους, που θα μπορούσαν να δώσουν την ψήφο τους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Πέρα από τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των τριών αντρών και την άσκηση κριτικής εκατέρωθεν, η επανεκλογή των δύο γερουσιαστών θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, πρέπει να προηγηθεί η σημερινή προκριματική νίκη του McCain στην Αριζόνα και του Rubio στη Φλόριντα.

McCain κατά Ward

Ο McCain προσπαθεί να συνεχίσει την 30χρονη παρουσία του στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ πρέπει να επικρατήσει έναντι της υποψηφιότητας της ιατρού και πρώην γερουσιαστού Kelli Ward. Η Ward συνδέεται με το υπερσυντηρητικό Tea Party. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο McCain προηγείται της Ward με ποσοστό 55% έναντι 29%, σύμφωνα με το CNN. Ωστόσο, η Ward συνδέει τον McCain με το “σύστημα” υποστηρίζοντας ότι: “είναι καιρός να νικήσουμε το σύστημα και να δώσουμε σύνταξη στον McCain”.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η Ward χαρακτήρισε τον 80χρονο McCain “υποψήφιο της παλιάς σχολής”, ενώ δίνοντας έμφαση στην ιατρική της ιδιότητα αναρωτήθηκε για το αν η βιολογική φθορά θα επιτρέψει στον McCain να ολοκληρώσει μία νέα εξαετή θητεία στη Γερουσία.

Είναι σημαντικό ν'' αναφερθεί επίσης ότι η Ward υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Trump για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, δείχνοντας ουσιαστική διαφοροποίηση από τον προβληματισμό και την άσκηση κριτικής που έχει εκφράσει ο McCain.

Αναφορικά με την εξαγγελία για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η Ward υποστηρίζει ότι: “είναι καιρός ν'' ανακατέψουμε τη λάσπη και να διορθώσουμε τα σύνορα”.

Προβάδισμα McCain

Σε μια προσπάθεια πολιτικής “αδρανοποίησης” της επιρροής που ασκεί η Ward στους συντηρητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρειά του, ο McCain υποστηρίζει το δικαίωμα της οπλοκατοχής, ενώ τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Στην περίπτωση που τελικά νικήσει σήμερα ο McCain στην περιφέρεια του, θα βρεθεί αντιμέτωπος στις γενικές εκλογές με την Αν Κιρκπάτρικ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο McCain προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα "τον πιο σκληρό" της πολιτικής του καριέρας. Δημοσκόπηση του CNN δίνει προβάδισμα 13 μονάδων στο McCain έναντι της Κιρκπάτρικ.

Επικρατέστερος ο Rubio

Ο Rubio είχε αποφασίσει να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία το 2015, με δεδομένη τη συμμετοχή του στον προκριματικό κύκλο εκλογής προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, άλλαξε την απόφασή του τον Ιούνιο, μετά την αποχώρησή του από την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρότρυνε τον Rubio να βάλει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στη Γερουσία, καθώς τον θεωρεί την καλύτερη επιλογή προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της έδρας στη Φλόριντα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην παραίτηση άλλων υποψηφίων του κόμματος στη Φλόριντα, αφήνοντας διεκδικητή της έδρας απέναντι στον Rubio τον 58χρονο εκατομμυριούχο Carlos Beruff, που είναι νέος στην πολιτική.

Ο Beruff είναι κατασκευαστής κατοικιών και όπως η Ward υποστηρίζει την προεδρική υποψηφιότητα του Trump, ενώ επικρίνει τον Rubio για την “χλιαρή υποστήριξή” του στον Trump.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Rubio έχει εξασφαλίσει το προβάδισμα έναντι του Beruff. Στην περίπτωση που ο ίδιος επικρατήσει σήμερα, θα βρεθεί αντιμέτωπος στις γενικές εκλογές με τον Patrick Murphy, που ηγείται τοπικά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Η πρόσκληση του ράπερ...

Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός ράπερ και ακτιβιστής Che "Rhymefest" Smith προσκάλεσε τον Trump να επισκεφτεί το Σικάγο προκειμένου να του ανατρέψει την αφιλόξενη εικόνα που έχει σχηματίσει ο ίδιος για την πόλη. “Θα περπατήσετε μαζί μου κύριε Trump στην πόλη και σας εγγυώμαι ότι δε θα σας πυροβολήσει κανείς”, δήλωσε ο Smith στο CNN.

Ο ράπερ απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν υποστήριξε ότι τον κακομεταχειρίστηκαν αστυνομικοί όταν ανέφερε μια ένοπλη ληστεία, μεταδίδει το BBC.

Η πρόσκληση έγινε μετά τη δήλωση του Trump, σύμφωνα με την οποία έχει τη λύση για να καταπολεμήσει το αυξανόμενο ποσοστό των δολοφονιών στο Σικάγο. Ο ίδιος, δεν διευκρίνισε πώς θα λύσει το πρόβλημα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των Αφροαμερικάνων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

“Κοιτάξτε, ο τρόπος ζωής των Αφροαμερικάνων είναι καταστροφικός... Θα απαλλαγούμε από το έγκλημα. Θα μπορεί κάποιος να βαδίζει στο δρόμο χωρίς να φοβάται ότι θα τον πυροβολήσουν. Τώρα, όταν βαδίζεις στο δρόμο, σε πυροβολούν,” είχε δηλώσει ο Trump.

Η υπόθεση Weiner

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η προσωπική βοηθός της Hillary Clinton, Huma Abedin ανακοίνωσε το διαζύγιό της από τον πρώην πολιτικό Anthony Weiner. Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση της Abedin ακολουθεί τη δημοσιοποίηση αναφοράς, σύμφωνα με την οποία, ο πρώην σύζυγος της αντάλλαξε φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου με μία γυναίκα.

Ο Weinerπαραιτήθηκε από το Κογκρέσο το 2011, μετά την αποστολή αποκαλυπτικών φωτογραφιών μέσω κινητού σε γυναίκες. “Έπειτα από μακρά και οδυνηρή σκέψη και προσπάθεια για το γάμο μου, αποφάσισα να πάρω διαζύγιο από τον σύζυγό μου”, ανέφερε η Abedin, η οποία είναι μία από τις πιο έμπιστες συμβούλους της Hillary Clinton.

Η προσωπική αυτή ιστορία δεν ξέφυγε της προεκλογικής προσοχής του Trump, ο οποίος παρατήρησε ότι η ιστορία αυτή αποδεικνύει την έλλειψη κριτηρίου στη λήψη αποφάσεων, από την πλευρά της Clinton. “Λυπάμαι για τη χώρα στην οποία η Hillary Clinton ήταν απρόσεκτη κι αμελής, για να επιτρέπει στον Weiner να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες με υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας. Γιατί η υπόθεση αυτή κράτησε τόσο πολύ; Αυτό είναι που θέλουν να μάθουν όλοι”, δήλωσε με σαρκαστικό τρόπο ο Trump.

Γενικότερο πολιτικό μήνυμα...

Οι σημερινές προκριματικές διαδικασίες στις εκλογικές περιφέρειες του McCain και του Rubio είναι σημαντικές όχι μόνο για την πολιτική καριέρα τους, αλλά και για την πορεία των εξελίξεων στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με δεδομένη τη στάση επιφύλαξης που έχουν τηρήσει έναντι της προεδρικής υποψηφιότητας του Trump.

Οι σημερινές διαδικασίες επαναφέρουν στην επικαιρότητα την αντιπαράθεση της λογικής του “συστήματος” με το “αντισύστημα” η οποία εξελίσσεται σε κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα της σημερινής προκριματικής διαδικασίας είναι επίσης σημαντικό και για τη βιωσιμότητα της εναλλακτικής προεκλογικής στρατηγικής της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στηρίξει ουσιαστικά τους τοπικούς υποψηφίους του κόμματος για το Κογκρέσο, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο Trump δεν μπορεί να νικήσει την Clinton.

Παράλληλα, το κλίμα πόλωσης που χαρακτηρίζει τη γενική προεκλογική εκστρατεία “διανθίζεται” κι από υποθέσεις προσωπικού χαρακτήρα, με στόχο την εκατέρωθεν πολιτική εκμετάλλευση από τα προεκλογικά επιτελεία των δύο προεδρικών υποψηφίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ