H επιλογή της Nikki Haley, κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας για τη θέση του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μία κίνηση κατευνασμού της κριτικής που έχει δεχτεί ο Donald Trump για τις σεξιστικές επιθέσεις κατά γυναικών, αλλά και για τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με τους μετανάστες και τις μειονότητες.
Η Haley ηγήθηκε μιας επιτυχούς προσπάθειας την προηγούμενη χρονιά προκειμένου να υποσταλεί η σημαία των συνομόσπονδων πολιτειών από την πολιτειακή πρωτεύουσα της Νότιας Καρολίνας, έπειτα από την πολυαίμακτη επίθεση σε εκκλησία και τον θάνατο εννέα μαύρων στο Τσάρλεστον. Τη σημαία αυτή έφεραν ως έμβλημα οι δυνάμεις της συνομοσπονδίας που υποστήριζαν τη διατήρηση της δουλείας στη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου, ενώ πολλοί τη χαρακτήριζαν ρατσιστικό έμβλημα.
Από την πλευρά της η Haley δήλωσε ότι αποδέχεται την προσφορά της θέσης από τον Trump, ενώ θα συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της ως κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας μέχρι την έγκριση του διορισμού της από τη Γερουσία ΗΠΑ.
“Όταν ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχεις θετική συνεισφορά στην ευημερία του έθνους μας, αλλά και στη θέση του έθνους μας στον κόσμο, είναι σημαντικό να τον ακολουθήσεις,” ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Στο πλαίσιο της ανάληψης των διπλωματικών καθηκόντων της στον ΟΗΕ, η Haley θα πρέπει να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ αναφορικά με μερικές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Donald Trump. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η επανεξέταση εμπορικών συμφωνιών, αλλά και η άσκηση πιέσεων στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την άμυνα των χωρών τους.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Trump έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Πεκίνο, με την Κίνα να είναι ουσιαστική διπλωματική δύναμη στον ΟΗΕ και αναφορικά με το μέλλον των εμπορικών συμφωνιών ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και τη διαχείριση των διεκδικήσεων για τη ναυσιπλοΐα στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, είναι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών αναγκών του διεθνούς οργανισμού συνεισφέροντας περισσότερο από το 1/4 του προϋπολογισμού των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ειρηνευτικών αποστολών και το 22% των δαπανών του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ