Εκθετικά κινείται η εξάπλωση του κορονοϊού στον κόσμο με τα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν πλέον τις 407.000 πληθυσμού, σύμφωνα με την πλατφόρμα καταμέτρησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο έχει καταγράψει 18.227 νεκρούς.
Όπως παρατήρησε ο ΠΟΥ, χρειάστηκε 67 ημέρες μέχρι τις πρώτες 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για τα επόμενα 100.000 κρούσματα, μόνο 4 ημέρες από τα 200.000 στα 300.000.
Και μόλις μια ημέρα για να ξεπεράσει τις 400.000.
Το παγκόσμιο πλήγμα από τον κορονοϊό, οδήγησε ακόμη και στη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021, κάτι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, με την εξαίρεση της κατάργησής τους στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Και ενόσω η Ευρώπη αναδιοργανώνεται διαρκώς στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού που νοσεί καθημερινά περισσότερο, το νέο επίκεντρο του κορονοϊού αναμένεται να βρεθεί σύντομα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Νέα Υόρκη να βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα να ξεπερνούν πλέον τις 46.000.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι τα κρούσματα στην πολιτεία διπλασιάζονται κάθε τρεις μέρες, δίνοντας το στίγμα της δραματικής τροπής της νόσου, λέγοντας πως "δεν την καθυστερούμε και επιταχύνει μόνη της. Και έσπευσε να τονίσει ότι η πολιτεία χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες αναπνευστήρες, με αφορμή την παραλαβή 2.000 χθες και άλλων 2.000 που αναμένονται σήμερα.
Και ενώ οι επιτελείς των ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες περιορισμού του νέου κορονοϊού με το κλείσιμο σχολείων, επιχειρήσεων και δημοσίων εκδηλώσεων, ο πρόεδρος Τράμπ εκφράζει τις επιφυλάξεις του στην παράταση των περιοριστικών μέτρων, προγραμματίζοντας να "ανοίξει" τη χώρα στις 12 Απριλίου, δηλώνοντας ότι "δεν κλείνουμε τη χώρα. Χάνουμε κάθε χρόνο χιλιάδες από τη γρίπη. Ποτέ δεν κλείσαμε τη χώρα. Χάνουμε κάθε χρόνο χιλιάδες στα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα".
Στο μεταξύ, τα προβλήματα διαχείρισης του covid - 19 οξύνονται ολοένα και περισσότερο, καθώς είναι άγνωστες οι καλύψεις που θα παρέχουν οι ασφαλιστικές στον πληθυσμό που είναι ασφαλισμένος, καθώς έχει κηρυχθεί πανδημία.
Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική ασφάλιση, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας οδηγεί σε εμπόδια πρόσβασης, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι περίπου 13% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο.
Και ενόσω έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, εντούτοις οι δυστοκίες του συστήματος αναδεικνύονται από το γεγονός ότι οι ελλείψεις σε υλικά για τη διαχείριση της νόσου, συνδυάζονται και με τις ελλείψεις σε κλίνες εντατικής. Οι τελευταίες είναι ήδη γεμάτες και μάλιστα από άλλα περιστατικά, τακτικά, τα οποία είναι σοβαρά. Έτσι, σε ένα περιβάλλον εντατικής με τέτοια περιστατικά δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν λοιμώδη περιστατικά, όπως αυτά του νέου κορονοϊού, ο οποίος μάλιστα είναι εξόχως μεταδοτικός.
Την ίδια στιγμή στα ερευνητικά νοσοκομεία, "τρέχουν" προγράμματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη και τα οποία τώρα καλούνται να καθυστερήσουν - στην καλύτερη περίπτωση - ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αυτά θα εγκαταλειφθούν, καθώς το προσωπικό καλείται να δουλεύει από το σπίτι, πράγμα αδύνατο για τις ανάγκες λειτουργίας των εργαστηρίων.
Πρόκειται για παράμετρο που θα κοστίσει δραματικά, τόσο σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο για την παραγωγή γνώσης στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και προοπτικά, στην αντιμετώπιση ακάλυπτων ιατρικών αναγκών, διεθνώς.
Και με δεδομένα τα παραπάνω, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τις ανησυχίες της για την έκβαση της επιδημίας στη χώρα, αφήνοντας να φανεί το επερχόμενο τρίτο επίκεντρο της πανδημίας.