ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 5 πολιτείες

ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 5 πολιτείες

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών θα ζουν σε περιοχές όπου θα είναι νόμιμη η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αν οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τις σχετικές πρωτοβουλίες στα σημερινά δημοψηφίσματα που διεξάγονται στην Καλιφόρνια, τη Μασαχουσέτη και τρεις άλλες πολιτείες.

Η χρήση μαριχουάνας από ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι ήδη νόμιμη σε τέσσερις πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια και μια νίκη για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια θα σημαίνει ότι ολόκληρη η δυτική ακτή των ΗΠΑ θα είναι φιλική στη χρήση κάνναβης, ολοκληρώνοντας μια πορεία που ξεκίνησε από τις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Πιθανές νίκες στην Αριζόνα, τη Νεβάδα, τη Μασαχουσέτη και το Μέιν θα σημάνουν την επέκταση της νομιμοποίησης και πιο βορειοανατολικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρωτοβουλία φαίνεται να υιοθετείται και στις πέντε πολιτείες.

Επιπλέον μέτρα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς ή για την επέκταση της χρήσης της τίθενται σε δημοψήφισμα στη Βόρεια Ντακότα, τη Μοντάνα, το Αρκάνσας και τη Φλόριντα.

Είκοσι πέντε πολιτείες έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας υπό κάποια μορφή, ψυχαγωγική ή ιατρική ή και τις δύο.

Στην Καλιφόρνια, όπου η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη από το 1996, μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Public Policy Institute of California έδειξε ότι το 55% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, η οποία θα επιτρέψει στην πολιτεία να επιβάλει φόρους και να ρυθμίσει την πώληση κάνναβης, όπως κάνει με το αλκοόλ.

Ανάλογη είναι η τάση στη Μασαχουσέτη και το Μέιν. Μικρότερη πλειοψηφία φαίνεται να συγκεντρώνεται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Αν η πρωτοβουλία υιοθετηθεί έστω και μόνο στην Καλιφόρνια, την πιο πολυπληθή πολιτεία των ΗΠΑ με 39 εκατομμύρια κατοίκους, θα σημάνει ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των Αμερικανών θα ζουν σε μια πολιτεία όπου θα είναι νόμιμη η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Μέτρα για τον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής αναμένεται να υιοθετηθούν σε τέσσερις πολιτείες

Μέτρα για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στην οπλοκατοχή αναμένεται να υιοθετηθούν σε τέσσερις πολιτείες, όπου τίθενται σε δημοψήφισμα σήμερα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς οι υπέρμαχοι τους δαπάνησαν τεράστια ποσά προκειμένου να υιοθετηθούν οι πρωτοβουλίες τους.

Στο Μέιν και τη Νεβάδα οι πολίτες θα ψηφίσουν για το αν θα πρέπει να γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι στο παρελθόν όσων επιθυμούν να αγοράσουν ένα πυροβόλο όπλο, ακόμη και όταν πρόκειται για συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών.

Αν περάσουν τα μέτρα αυτά, οι μισοί Αμερικανοί θα ζουν σε πολιτείες που θα επιβάλλουν τέτοιους ελέγχους. Δεκαοκτώ πολιτείες και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν ήδη εγκρίνει ανάλογα νομοσχέδια.

Στο μεταξύ οι ψηφοφόροι στην πολιτεία Ουάσινγκτον καλούνται να ψηφίσουν αν επιθυμούν οι δικαστές να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν σε κάποιους ανθρώπους να έχουν στην κατοχή τους όπλο, εφόσον αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους ή για τους άλλους, όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.

Στην Καλιφόρνια το δημοψήφισμα αφορά την απαγόρευση των μεγάλων γεμιστήρων, αλλά και τη διεξαγωγή ελέγχου σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη για την αγορά σφαιρών.

Η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν στην κατοχή τους όπλα και οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής ανθίστανται σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα να περιοριστεί το δικαίωμα αυτό.

Τα δημοψηφίσματα στο Μέιν, μια παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία, και τη Νεβάδα αποτελούν τεστ για το κίνημα υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής, το οποίο έχει στρέψει σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά τις προσπάθειές του μετά την αποτυχία του να υιοθετηθεί σχετική νομοθεσία από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ