ΗΠΑ: Οι επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού σε Ιράκ - Συρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 188 αμάχους από το 2014

ΗΠΑ: Οι επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού σε Ιράκ - Συρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 188 αμάχους από το 2014

Τουλάχιστον 188 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας αφότου άρχισαν οι επιχειρήσεις του το 2014, αναφέρει μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Στη μηνιαία έκθεσή του για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκαλούν οι επιχειρήσεις του συνασπισμού, ο στρατός των ΗΠΑ σημειώνει πως ακόμη εξετάζει πέντε αναφορές για θανάτους που προκλήθηκαν χωρίς πρόθεση σε τέσσερις επιδρομές το 2016 και μια το 2015.

Ο απολογισμός του αμερικανικού στρατού είναι πολύ πιο χαμηλός από αυτούς που δίνουν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Air Wars, που καταγράφει τους θανάτους αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, περίπου 2.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία και στο Ιράκ αφότου άρχισαν οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού.

Αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους αυτούς. «Παρότι ο Συνασπισμός κάνει μεγάλες προσπάθειες να πλήττει στρατιωτικούς στόχους κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο απωλειών αμάχων, σε ορισμένα συμβάντα οι απώλειες είναι αναπόφευκτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξ ονόματος του διεθνούς συνασπισμού.

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι του υποβλήθηκαν 16 νέες αναφορές περί πιθανών θανάτων μεταξύ των αμάχων τον Νοέμβριο του 2016. Εξ αυτών, οι πέντε θεωρήθηκαν αξιόπιστες. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν 15 θάνατοι αμάχων, κατά τον αμερικανικό στρατό.

Πέραν των πέντε αναφορών που ακόμη αποτιμώνται, αξιωματικοί λένε ότι ακόμη διεξάγουν έρευνα σχετικά με ένα πλήγμα την 29η Δεκεμβρίου με στόχο ένα βαν που πιστεύεται πως μετέφερε μαχητές του ΙΚ και επλήγη, όπως εξακριβώθηκε αργότερα, στον χώρο στάθμευσης ενός νοσοκομείου.

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον διεθνή συνασπισμό διεξήγαγαν 17.005 επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έως την 30ή Δεκεμβρίου, εκ των οποίων τις 10.738 στο Ιράκ και τις 6.267 στη Συρία, κατά τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας έχει στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014, σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ