Κρίστοφερ Ρέι παραδέχεται ότι είναι διακριτικός, ένα χρήσιμο προσόν όταν είσαι επικεφαλής του FBI υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως επίσης είναι αποφασισμένος να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις, αν και γνωρίζει ότι αυτό ίσως του κοστίσει τη θέση του.
Πριν από μόλις έξι μήνες ο νέος διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Τραμπ, μετά την αποπομπή του προκατόχου του Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δρα μεροληπτικά στην έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Εγγύηση σταθερότητας; Σε καμία περίπτωση: Αν ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει, όπως φέρεται ότι έχει ήδη κάνει, να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση μιας απόρρητης, αμφιλεγόμενης έκθεσης του FBI, ο Ρέι ίσως παραιτηθεί, μετέδωσε χθες το CNN.
Το μήλον της έριδος μεταξύ των δύο ανδρών είναι μια τετρασέλιδη έκθεση, στην οποία φέρεται να έχει παρέμβει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέβιν Νούνες. Έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κατηγορείται το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να λάβουν την άδεια, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, και να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
Ο Ρέι είναι αντίθετος στη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής προκειμένου να διαφυλαχθούν απόρρητες πληροφορίες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι αποδεικνύει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι προκατειλημμένες εναντίον του στην έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.
Η έκθεση περιέχει στοιχεία για το ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να πλήξει το κύρος του Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ένα FBI με υπόληψη «υπό διάλυσιν» εξαιτίας των συμπαθειών ορισμένων πρακτόρων προς τους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε τον Μάιο 2017 τον διευθυντή του FBI, τη στιγμή που ήταν επικεφαλής της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη, και πριν από λίγες ημέρες ο υπαρχηγός του Άντριου ΜακΚέιμπ εγκατέλειψε αιφνιδίως τη θέση του λίγους μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του.
Η έκθεση του επιτελείου Νούνες έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ πλησιάζει επικίνδυνα τον αμερικανό πρόεδρο. Ο Μάλερ επιδιώκει να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ για να διαπιστώσει εάν αποπέμποντας τον αρχηγό του FBI προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.
Ακόμη και η ένωση πρακτόρων του FBI (FBIAA) ανακοίνωσε πως εκτιμά το γεγονός ότι «ο διευθυντής Κρις Ρέι στέκεται στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών του FBI».
Πριν από την αντιπαράθεση αυτή, ο 50χρονος Ρέι ήταν όντως διακριτικός, όπως το συνήθιζε, στη διαχείριση της υπηρεσίας.
Τον Αύγουστο η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γερουσία, τρεις μόλις μήνες μετά την αποπομπή Κόμεϊ, ο οποίος ηγείτο της έρευνας για την πιθανή συνεργασία της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με τη Μόσχα.
Τότε ο Ρέι είχε δεχθεί τη στήριξη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να υποκύψει σε πολιτικές παρεμβάσεις.
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κάνεις αυτή τη δουλειά, με απόλυτη ανεξαρτησία», είχε τονίσει ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας.
«Δεν μπορείς να κάνεις μια τέτοια δουλειά, αν δεν είσαι έτοιμος να παραιτηθείς ή να αποπεμφθείς μόλις σου ζητηθεί να κάνεις κάτι ή παρατηρήσεις κάτι παράνομο, αντισυνταγματικό ή ακόμη και κάτι ανήθικο», είχε προσθέσει.
Ο Ρέι φοίτησε στο πανεπιστήμιο Yale και το 1998 εντάχθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για τον ποινικό τομέα υπό τις διαταγές του Κόμεϊ. Το 2004 ήταν η πρώτη φορά που αντιτάχθηκε στις πολιτικές πιέσεις. Ο Κόμεϊ διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης μετά την ασθένεια του Τζον Άσκροφτ.
Όταν οι σύμβουλοι του τότε προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν αυτή την αναταραχή στο υπουργείο για να επεκτείνουν ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολουθήσεων, ο Κόμεϊ, ο Ρέι και ο Μάλερ, που τότε ήταν διευθυντής του FBI, προέβαλαν αντίσταση και απείλησαν με παραίτηση.
Τελικά ο Ρέι εγκατέλειψε το υπουργείο το 2005 και εργάστηκε στη δικηγορική εταιρεία King& Spalding, έχοντας πελάτη έναν σύμμαχο του Τραμπ, τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, όταν ενεπλάκη σε σκάνδαλο με την κατασκευή μιας γέφυρας στην περιοχή.
Με την επιστροφή του στα δημόσια αξιώματα, ο διευθυντής του FBI ίσως να δει να ελέγχεται τις επόμενες ημέρες η αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις.
Έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος: «Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να με χαρακτηρίζουν διακριτικό. Κανείς δεν θα πρέπει να εκλάβει αυτό ως έλλειψη αποφασιστικότητας», είχε τονίσει στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία AP)