Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον Vladimir Putin για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο Barack Obama προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα αντιποίνων για τις ενέργειες αυτές, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump.
Ο Barack Obama, ο οποίος θα δώσει απόψε στις 21.15 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στη Χαβάη, θα δεχθεί ερωτήσεις για την επιχείρηση κυβερνοπειρατείας που είναι πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών οι οποίες έφεραν αντιμέτωπους την υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton και τον Donald Trump.
Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν χωρίς να αντιδράσουν, ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος Obama σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR (National Public Radio), η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και αποσπάσματά της έχουν δοθεί από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα: «Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», δηλώνει ο Barack Obama.
«Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι έτσι».
Αν και ο Barack Obama δεν αναφέρεται στον Vladimir Putin κατά τη συνέντευξη αυτή, ένας από τους συμβούλους του, ο Ben Rhodes, το έκανε χθες στο δίκτυο MSNBC: «Δεν πιστεύω ότι γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Vladimir Putin...εν τέλει, ο Vladimir Putin είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης».
Έρευνες στο Κονγκρέσο
Από την πλευρά του ο Donald Trump άφησε και πάλι να εννοηθεί χθες ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του.
«Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Hillary;», έγραψε στο Twitter.
«Ηταν έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τίποτε από αυτά δεν ήταν μυστικό», δήλωσε εδώ και λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο Barack Obama, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Στη Ρωσία, «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Putin», δήλωσε ο Adam Schiff, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Donald Trump μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην επιμονή του να προστατεύσει τον Vladimir Putin, έναν άνθρωπο του οποίου τις αρετές ως ηγέτη επαινεί συχνά και με τον οποίο επιδιώκει να αναθερμάνει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ απορρίπτει με τέτοιον τρόπο τα συμπεράσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, της CIA και του FBI. Ερχεται έτσι σε σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα, την ώρα που το αντιρωσικό στοιχείο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πιο θαλερό από ποτέ.
Αλλωστε, οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου αρχίζουν σειρά ερευνών για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
Για τον πρώην αρχηγό της CIA Michael Hayden, ο Donald Trump είναι «η μοναδική προσωπικότητα των ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη παράνονμη εκστρατεία επιρροής κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στις αρχές του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Obama κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις πειρατείας κατά αμερικανικών πολιτικών οργανισμών -για την ακρίβεια κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του επιτελείου της Hillary Clinton- με στόχο τον επηρεασμό της αμερικανικής εκλογικής διαδικασίας.
Από τότε, η διεύθυνση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών είχε σχολιάσει ότι «μόνο υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι» θα μπορούσαν να έχουν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες.
Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, έκθεση της CIA διέρρευσε στον Τύπο, κατηγορώντας αυτή τη φορά τη ρωσική ηγεσία ότι ενήργησε για να επιτύχει την εκλογή του Trump έναντι της Hillary Clinton.
Η Μόσχα έχει απορρίψει με κατηγορηματικότητα τις κατηγορίες ως «παραλογισμούς».
Ρώσοι χάκερς παραβίασαν μη διαβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικών μηνυμάτων του στρατιωτικού επιτελείου
Ρώσοι χάκερς παραβίασαν κι έθεσαν υπό τον ελέγχό τους μη διαβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε το κοινό στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ ( Joint Chiefs of Staff) το 2015, σύμφωνα με το CBS News, που επικαλείται συνέντευξη του Martin Dempsey, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα προέδρου στο αναφερόμενο επιτελείο.
Ο Dempsey που δεν εμφανίστηκε στην κάμερα δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την επίθεση που έγινε τον Αύγουστο του 2015, από ένα τηλεφώνημα που του έκανε νωρίς το πρωί, ο διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ναύαρχος Mike Rogers, μετέδωσε το CBS.
Το σύστημα αυτό για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του μεικτού επιτελείου, το οποίο απασχολεί περίπου 3.500 στρατιωτικούς και πολίτες, που εργάζονται στην αναφερόμενη υπηρεσία.
Οι χάκερς εντόπισαν τους κωδικούς εισόδου και τις ηλεκτρονικές υπογραφές που χρησιμοποιούσε το Dempsey, στρατηγός του αμερικανικού στρατού ο οποίος αποστρατεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2015, αλλά και τις ηλεκτρονικές υπογραφές εκατοντάδων άλλων αξιωματούχων που χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η επίθεση, ήταν να τεθεί το σύστημα εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το CBS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ