ΗΠΑ: Νεοναζί και Κου Κλουξ Κλαν δεν έχουν θέση στη χώρα

ΗΠΑ: Νεοναζί και Κου Κλουξ Κλαν δεν έχουν θέση στη χώρα

Οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται το μίσος και τη βία» των ακροδεξιών, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence, ύστερα από τη συγκέντρωση ακροδεξιών που οδήγησε σε βίαια επεισόδια στη Βιρτζίνια, με ένα νεκρό.

«Δεν ανεχόμαστε το μίσος και τη βία από τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί ή την ΚΚΚ (Κου Κλουξ Κλαν)» δήλωσε ο Pence σε συνέντευξη Τύπου στην Καρταχένα της Κολομβίας.

«Αυτές οι επικίνδυνες περιθωριακές ομάδες δεν έχουν καμία θέση στη αμερικανική δημόσια ζωή και τις καταδικάζουμε απερίφραστα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προχωρήσει τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η κόρη του προέδρου, Ivanka Trump, η οποία σημείωσε σε μήνυμά της στο Twitter ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος στην κοινωνία για τον ρατσισμό, την ανωτερότητα των λευκών και τους νεοναζί». Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση -και έντονες επικρίσεις- το γεγονός ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος Trump δεν έχει παρέμβει προσωπικά στην υπόθεση. Ίσως, όπως λένε ορισμένοι, έχει κάποια «γραμμάτια» να ξεπληρώσει προς την Κου Κλουξ Κλαν, η οποία είναι γνωστό λότι προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του...

Υπενθυμίζεται ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια όταν ένα όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών αντιρατσιστικών οργανώσεων που κατέκλυσαν τη μικρή πόλη για να καταγγείλουν τις οργανώσεις ακροδεξιών, μεταξύ αυτών νεοναζιστές και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Παραιτήθηκε ο CEO της Merck, από το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας, λόγω των επεισοδίων 

Ο Kenneth C. Frazier, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού, όπως τόνισε.

Μια συγκέντρωση εκατοντάδων υπέρμαχων της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής στη Βιρτζίνια πήρε αιματηρή τροπή, όταν ένας οδηγός έριξε —εσκεμμένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες— το αυτοκίνητό του πάνω σε αντιδιαδηλωτές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια νεαρή γυναίκα.

Αντιδρώντας ο Trump καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε από «πολλές πλευρές», τοποθέτηση η οποία επικρίθηκε έντονα από μεγάλο μέρος του αμερικανικού πολιτικού φάσματος διότι δεν καταδίκασε ρητά την ακροδεξιά.

«Οι αμερικανοί ηγέτες πρέπει να τιμούν τις θεμελιώδεις αξίες μας απορρίπτοντας ξεκάθαρα τις εκδηλώσεις μίσους, φανατισμού και τους ισχυρισμούς περί φυλετικής ανωτερότητας, που εναντιώνονται στο αμερικανικό ιδεώδες κατά το οποίο όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι», τόνισε ο Frazier —ο οποίος είναι Αφροαμερικανός— στην ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του (1).

«Ως διευθύνων σύμβουλος της Merck και για προσωπικούς συνειδησιακούς λόγους, αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη να πάρω θέση εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο Frazier.

Ο Trump αντέδρασε υποστηρίζοντας σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι αφού ο Frazier παραιτήθηκε «θα έχει τώρα περισσότερο χρόνο για ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ!».

Αρκετά στελέχη γνωστών αμερικανικών εταιρειών έχουν παραιτηθεί από διάφορα σώματα που προσφέρουν συμβουλές στην αμερικανική προεδρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του Trump.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Εlon Musk και ο διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney Robert Iger παραιτήθηκαν από το Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής του προέδρου τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Musk αποχώρησε επίσης από το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας.

Ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Uber Travis Kalanick παραιτήθηκε από ένα συμβούλιο επιχειρηματικότητας της αμερικανικής προεδρίας τον Φεβρουάριο, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από ακτιβιστές, στελέχη της εταιρείας και άλλους που εναντιώνονταν στις πολιτικές του Trump για τη μετανάστευση.

Την Κυριακή ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι τα σχόλια του Trump σήμαιναν πως ο πρόεδρος καταδικάζει επίσης τη βία της Κου Κλουξ Κλαν και των νεοναζιστικών οργανώσεων.

Τόσο δημοκρατικοί αλλά και ρεπουμπλικάνοι καταδίκασαν το γεγονός πως ο Trump καθυστέρησε να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια και όταν το έκανε δεν καταδίκασε ονομαστικά τους ακροδεξιούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Τρεις νεκροί από τα βίαια επεισόδια στη Βιρτζίνια – Για νεοναζί έκανε λόγο η Ιβάνκα Trump

Φωτογραφία: SOOC