ΗΠΑ: Μέτωπο σύγκρουσης εντός του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Μέτωπο σύγκρουσης εντός του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί υπό τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και η προοδευτική πτέρυγα ανησυχεί για τις κινήσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, σχολιάζει το “Politico.”

Δύο ηγετικά μέλη της προοδευτικής πτέρυγας τάχθηκαν κατά της ψήφισης ενός πακέτου διατάξεων για το οποίο πιστεύουν ότι λειτουργεί περιοριστικά για τις ψήφους σε μια σειρά φιλελεύθερες προτεραιότητες. Μεταξύ αυτών και η κατάργηση του προγράμματος υγείας (Medicare-for-All).

Η εσωκομματική αντίσταση στους Δημοκρατικούς στην περίπτωση που κλιμακωθεί, εκτιμάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ψήφιση διατάξεων και κανονισμών για την λειτουργία του Κογκρέσου υπό τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση, με την πλειοψηφία να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Η κατάσταση αυτή, προκαλεί προβλήματα για την επόμενη πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και για την ηγετική της ομάδα, που κινήθηκαν άμεσα για να εξηγήσουν τις αποφάσεις για το κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να περιοριστούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Το πακέτο κανονισμών αποτελεί μία από τις αρχικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στο Κογκρέσο, με την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να ξεκινάει σήμερα. Για την ψήφιση του πακέτου απαιτούνται 218 θετικοί ψήφοι, ενώ αρκούν 18 αρνητικοί ψήφοι από το Δημοκρατικό Κόμμα για την καταψήφισή του.

“Το pay-go δεν είναι μόνο μία κακή οικονομική προσέγγιση..., αλλά ένας σκοτεινός πολιτικός ελιγμός που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει την πρόοδο στα ζητήματα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας + οποιοδήποτε άλλο σκέλος,” έγραψε στο Twitter το νέο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές, κάνοντας αναφορά στην πρόβλεψη του οικονομικού κόστους του προϋπολογισμού για την υγεία. “Δεν πρέπει να δημιουργούμε εμπόδια στους εαυτούς μας από την αρχή,” συμπλήρωσε η ίδια που εκλέχθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η ανάρτηση αυτή της Κορτές ακολούθησε ανάρτηση του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρο Κάνα που ανήκει στην ομάδα των προοδευτικών από την Καλιφόρνια και τάχθηκε υπέρ της καταψήφισης του πακέτου κανονισμών.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, το κόστος για τις δαπάνες παροχών ή για την μείωση της φορολογίας θα πρέπει να έχει αντισταθμιστεί προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κανονιστική αυτή διάταξη είναι γνωστή ως “pay-go” και εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο δύσκολη την συζήτηση στην ολομέλεια για ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που προωθεί η προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία (Medicare-for-All) ή την προστασία του περιβάλλοντος (Green New Deal) θεωρείται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ψηφιστούν με δεδομένο το υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτεί η εφαρμογή τους.

Από την άλλη μεριά, οι ηγέτες της προοδευτικής ομάδας στο Κογκρέσο (Congressional Progressive Caucus -CPC) κινήθηκαν άμεσα χθες το απόγευμα προκειμένου να καταστείλουν την οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ανταρσία, μέσω της έκδοσης μιας ανακοίνωσης. Στην ανακοίνωση αυτή, τονίστηκε ότι θα υποστηρίξουν το πακέτο κανονισμών, παρά τις προβλέψεις pay-go.

Οι συμπρόεδροι της CPC Μαρκ Πόκαν, Δημοκρατικός από το Ουισκόνσιν και Πραμίλα Τζαγιαπάλ, Δημοκρατική από την Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι εδώ και καιρό έχουν ασχοληθεί με την πιθανότητα επιστροφής του pay-go και είχαν “πολλές συζητήσεις” για το ζήτημα αυτό με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και τον επερχόμενο πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής (House Rules Committee) Δημοκρατικό Τζιμ ΜακΓκόβερν που εκλέγεται στην Μασαχουσέτη.

Παράλληλα, οι ηγέτες της προοδευτικής ομάδας δήλωσαν ότι όπως τους έχει δηλωθεί, η αναφερόμενη διάταξη είναι δυνατό να απαλειφθεί, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο ίδιοι πρόσθεσαν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το ομοσπονδιακό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο και επιβάλλει περιορισμούς στον προϋπολογισμό. Έτσι, προγραμματίζουν να εισάγουν νομοσχέδιο που θα περιορίζει την εφαρμογή της αναφερόμενης ομοσπονδιακής νομοθεσίας, μέσα στο 2019.

“Στο μεταξύ, ο ΜακΓκόβερν, αλλά και η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν δεσμευτεί απέναντί μας, ότι το pay-go δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην προώθηση προοδευτικών προτεραιοτήτων στην 116η κοινοβουλευτική σύνοδο του Κογκρέσου,” δήλωσαν η Τζαγιαπάλ και ο Πόκαν. “Με τις διαβεβαιώσεις ότι το pay-go μπορεί να απαλειφθεί, σχεδιάζουμε να ψηφίσουμε θετικά για το κανονιστικό πακέτο και να προχωρήσουμε με νομοσχέδιο για την τροποποίηση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας,” πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Ωστόσο, όπως έγραψε νωρίτερα χθες στο Twitter, ο εκπρόσωπος της Πελόζι Ντριού Χαμίλ, ο κανονισμός για το pay-go επιβάλλεται από τον ομοσπονδιακό νόμο. Σύμφωνα με νόμο που υπεγράφη πριν από χρόνια από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το Γραφείο Διαχείρισης του Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο (ΟΜΒ) απαιτείται να προχωρεί σε περικοπές δαπανών για την υλοποίηση άλλων προγραμμάτων, στην περίπτωση που ενεργοποιείται νέα νομοθεσία αύξησης του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Χαμίλ στην περίπτωση ψήφισης ενός προγράμματος νέων παροχών από το Κογκρέσο, όπως αυτά που έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους οι συντηρητικοί, κινητοποιείται ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι που είναι κι ο διευθυντής του ΟΜΒ, προκειμένου να περικόψει δαπάνες από άλλα προγράμματα που έχουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών, όπως το πρόγραμμα Medicare.

“Μία ψήφος κατά του πακέτου κανονισμών των Δημοκρατικών, είναι μία ψήφος που θα επιτρέψει στον Μικ Μαλβέινι να προχωρήσει σε εκτεταμένες περικοπές δαπανών, ανατρέποντας μονομερώς τις πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών, αλλά και τις αυξήσεις των χρηματοδοτήσεων,” έγραψε στο Twitter ο Χαμίλ απευθυνόμενος στον Κάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ