ΗΠΑ: M. McConnell και P. Ryan υποστηρίζουν την έρευνα του Robert Mueller

ΗΠΑ: M. McConnell και P. Ryan υποστηρίζουν την έρευνα του Robert Mueller

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Mitch McConnell, αλλά κι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Paul Ryan εντείνουν την υποστήριξή τους στην έρευνα του Robert Mueller, μετά από τις επιθέσεις του προέδρου Donald Trump, κατά του ειδικού ανακριτή, σχολιάζει το «Politico».

Παρά την εκδήλωση της υποστήριξης τους στον Mueller, οι δύο ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων δεν προχώρησαν περισσότερο, σχετικά με την ανάγκη που υπάρχει για την προστασία του ειδικού ανακριτή από την ψήφιση νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μην μπορεί ν' απολυθεί από τον πρόεδρο Trump.

Από την πλευρά του, ο Ryan είπε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο Mueller δεν θ' απολυθεί από τον Trump. Τόσο ο ίδιος, όσο κι ο McConnell εκδήλωσαν την εμπιστοσύνη τους, στην ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στην προεδρική εκλογή του 2016.

Ειδικότερα, ο McConnell υπερασπίστηκε την εμπειρία, αλλά και την φήμη που έχει ο Mueller, παρά τους ισχυρισμούς του Trump, ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή έχει στελεχωθεί από προκατειλημμένους εναντίον του Δημοκρατικούς, ενώ έχει χαρακτηρίσει την έρευνα που διεξάγεται ως ένα πολιτικό «κυνήγι μαγισσών». «Θα πρέπει να επιτραπεί στον Bob Mueller η ολοκλήρωση της δουλειάς του. Νομίζω ότι ο διορισμός του, ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Πιστεύω ότι θα πάει προς την κατεύθυνση που θα τον οδηγήσουν τα γεγονότα. Νομίζω επίσης, ότι θα χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας από τον αμερικανικό λαό, όταν θα ολοκληρώσει αυτή την έρευνα. Έτσι, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο άτομο. Πιστεύω ότι ο διορισμός του, ήταν ο κατάλληλος, ενώ όλοι μιας περιμένουμε να ολοκληρώσει την δουλειά του και να πει στους Αμερικανούς, όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν για το επεισόδιο αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο McConnell.

Οι Δημοκρατικοί για την ώρα εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την στάση του McConnell κι αφού έχουν ζητήσει από τους Ρεπουμπλικάνους να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τον Mueller. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Chuck Schumer δήλωσε: «Μόλις άκουσα όσα ο Γερουσιαστής McConnell είπε για τον Mueller.

Θέλω να χαιρετίσω την στάση του. Αυτό ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνει και πραγματικά ελπίζω ότι ο πρόεδρος Trump, ακούει. Ο Mueller πρέπει ν' αφεθεί και να πραγματοποιήσει την έρευνά του, χωρίς εμπόδια. Νομίζω επίσης, ότι ο πρόεδρος θα προκαλέσει χάος, καταστροφή και συνταγματική κρίση σε αυτή την χώρα, εάν οι εξελίξεις δρομολογηθούν διαφορετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Schumer .

Παρά τις εκκλήσεις των ηγετών του Κογκρέσου, που είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην έρευνα του Mueller, ο πρόεδρος Trump διέταξε την απόλυση του ειδικού ανακριτή το 2017, αλλά υπαναχώρησε μετά την αντίσταση που βρήκε από το νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με δήλωση που έγινε τον Ιανουάριο στο «Politico» από πηγή, που είχε λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Ryan από την πλευρά του, δήλωσε ότι: «έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η απόλυση του Mueller, δεν αποτελεί ούτε καν αντικείμενο σκέψεων»,  χωρίς ωστόσο, να έχει διευκρινίσει από ποιον έλαβε την παραπάνω διαβεβαίωση. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Mueller θα πρέπει «ουσιαστικά» να ολοκληρώσει την έρευνα του, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή ή παρενόχληση. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πράξει αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Trump από την μεριά του, απορρίπτει ως κατασκευασμένες ειδήσεις, τις αναφορές ότι είχε διατάξει την απόλυση του Mueller. «Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δημόσια διαψεύσει ότι ο Trump σκέφτεται την απόλυση του Mueller», συμπλήρωσε ο Ryan.

Οι Δημοκρατικοί ασκούν πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους για την ψήφιση νομοθεσίας που θα προστατεύει τον Mueller, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Trump κινηθεί για να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστέκονται.

Ο McConnell δήλωσε ότι: «υπάρχει διάχυτη η αίσθηση» ότι ο Trump δεν θα απολύσει τον Mueller. «Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Δε νομίζω ότι ο Bib Mueller θα πάει πουθενά», τόνισε ο McConnell αναφερόμενος στο αίτημα των Δημοκρατικών για την ψήφιση νομοθεσίας προστασίας του ειδικού ανακριτή από τον Trump.

«Η έρευνα του Mueller δεν έπρεπε ποτέ να είχε αρχίσει, καθώς δεν υπήρξε συνωμοσία και δεν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα», έγραψε ο πρόεδρος Trump στο Twitter, το Σάββατο.

Από τον διορισμό του ειδικού ανακριτή το 2017, ο Trump έχει αρκετές φορές ασκήσει κριτική στην έρευνα που διεξάγεται, χαρακτηρίζοντας την ως «κυνήγι μαγισσών» χωρίς ωστόσο, να στοχοποιεί ειδικά τον Mueller.

Οι δηλώσεις των ηγετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία, η έρευνα του Mueller, πλησιάζει κοντά στον στενό κύκλο των ανθρώπων του Trump.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα ερευνών του Mueller έχει κλητεύσει τις επιχειρήσεις Trump για την διάθεση αρχειακού υλικού που σχετίζεται με την Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη φορά, κατά την οποία ο ειδικός ανακριτής ζητάει αρχεία που σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP