Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν χθες την εφαρμογή της περσινής ιστορικής πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και δυνάμεων της Δύσης με τον τρόπο που είχε αρχικά προβλεφθεί.
"Συμφωνήσαμε να εργαστούμε αμφότεροι ώστε να σιγουρευτούμε πως (...) η πυρηνική συμφωνία εφαρμόζεται ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί να εφαρμοστεί και ότι όλες οι πλευρές στη συμφωνία λαμβάνουν τα ωφέλη τα οποία είχε σχεδιαστεί να λάβουν από τη συμφωνία", είπε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
"Θα συναντηθούμε ξανά για να εμπεδώσουμε αυτά που συζητήσαμε σήμερα", είπε, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Ζαρίφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης για την υπογραφή στον ΟΗΕ των συμφωνηθέντων στην σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.
Ο Ζαρίφ δήλωσε πως συζήτησαν τρόπους που θα "εξασφαλίζουν ότι θα λάβουμε τα ωφέλη τα οποία δικαιούται το Ιράν από την εφαρμογή της συμφωνίας", και πρόσθεσε πως η συνάντησή τους την Παρασκευή θα αφορά τρόπους εφαρμογής των προτάσεων που θα συζητήσουν.
Κανένας από τους δύο υπουργούς δεν έδωσε λεπτομέρειες για την χθεσινή τους συζήτηση. Δεν έκαναν επίσης αναφορά στη Συρία, αν και τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι είπε ότι ο Κέρι θα πιέσει το Ιράν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με την κυβέρνηση της Συρίας για να τεθεί τέλος στον πενταετή εμφύλιο στη Συρία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει τη Δευτέρα ότι ο Κέρι θα συζητήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ιράν για να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα παρά την άρση ορισμένων αμερικανικών κυρώσεων, όπως προβλέπει η πυρηνική συμφωνία.
Σύμφωνα με σημερινούς αμερικανικούς κανονισμούς, ξένες τράπεζες δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν συναλλαγές με το Ιράν σε δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζών. Αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους με τους οποίους οι ξένες τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δολάρια σε κάποιες συναλλαγές τους με το Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ