ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια διαγράφει τις καταδίκες για κατοχή ή χρήση μαριχουάνας

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια διαγράφει τις καταδίκες για κατοχή ή χρήση μαριχουάνας

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο, μία από τις προοδευτικότερες των Ηνωμένων Πολιτειών και σφόδρα αντίθετη στην κυβέρνηση Τραμπ, αποφάσισε να δώσει αμνηστία για όλες τις καταδίκες που σχετίζονται με τη μαριχουάνα και ανάγονται έως και το 1975.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε την Τρίτη πως θα «εφαρμόσει αναδρομικά το μέτρο (…) νομιμοποιώντας την κατοχή και τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς», που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2016, «για παραβάσεις και ποινικές καταδίκες που ανάγονται στο 1975».

Το γραφείο του εισαγγελέα Τζορτζ Γκάσκον θα εξετάσει ως εκ τούτου έως και 8.000 παρελθούσες καταδίκες και παραβάσεις υπό το φως της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

H εκπρόσωπος της εισαγγελέως του Σαν Ντιέγκο, Σάμερ Στέφαν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με το Μεξικό έλαβε παρόμοια μέτρα προκειμένου να διαγράψει τις δικαστικές υποθέσεις που συνδέονταν με την κάνναβη ήδη πριν από έναν χρόνο.

«Αν και οι πολιτικές που σχετίζονται με τα ναρκωτικά σημειώνουν μια οπισθοχώρηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Σαν Φρανσίσκο αναλαμβάνει για άλλη μια φορά την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός (…) πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών», σχολίασε ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκάσκον.

«Μια ποινική καταδίκη μπορεί να είναι εμπόδιο στην εξεύρεση εργασίας, κατοικίας και στη χορήγηση επιδομάτων», εκτίμησε.

Ο Γκάβιν Νιούσον, ένας από τους αναπληρωτές του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας και πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, έκανε λόγο για «διαλυμένες ζωές από ένα κοστοβόρο, κατακερματισμένο και φυλετικά διαχωριστικό ποινικό σύστημα για τη μαριχουάνα».

Ο εισαγγελέας Γκάσκον υπογραμμίζει πως ο «πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών», επωνυμία της ομοσπονδιακής πολιτικής για τη μάχη κατά των ναρκωτικών που ξεκίνησε πριν από χρόνια, οδήγησε σε «άνισες συλλήψεις μεταξύ των φυλετικών ομάδων», με τους μαύρους και τους ισπανόφωνους να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται πιο συχνά σε σχέση με τους λευκούς, αν και «πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση και πώληση ναρκωτικών είναι ισοδύναμη μεταξύ των φυλών».

Στην Καλιφόρνια, πολλές πόλεις όπως το Λος Άντζελες ή το Όουκλαντ, όπως και το Πόρτλαντ στο Όρεγκον, προσπαθούν να θεραπεύσουν αυτές τις διαφορές θέτοντας σε εφαρμογή μέτρα «επανορθωτικής δικαιοσύνης», δίνοντας για παράδειγμα προτεραιότητα στους Αφροαμερικανούς ή στους Ισπανόφωνους στη χορήγηση εμπορευματικών αδειών.

Οκτώ αμερικανικές πολιτείες μεταξύ των οποίων το Κολοράντο και η πολιτεία της Ουάσινγκτον πέραν της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση μαλακών ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς, και τριάντα πολιτείες μαζί με την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν νομιμοποιήσει τη θεραπευτική χρήση, όμως παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τα σκληρά ναρκωτικά και την ηρωίνη.

Μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να έκανε τα στραβά μάτια για τις συλλήψεις και διώξεις που σχετίζονταν με τη μαριχουάνα, όμως η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμ και ο υπουργός Δικαιοσύνης του έχουν αντίθετα σκληρύνει τον τόνο.

Η εισαγγελέας του Σαν Ντιέγκο Σάμερ Στέφαν εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές τις κομητείας της διέγραψαν τις καταδίκες σχεδόν 700 προσώπων σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους, από τους οποίους 55 αποφυλακίστηκαν ή είδαν να ακυρώνεται η περίοδος ελευθερίας υπό επιτήρηση στην οποία είχαν τεθεί.

Οι ποινές τους μειώθηκαν σε απλά παραπτώματα που «δεν έχουν την ίδια επίπτωση στο δικαίωμα ψήφου, στα επιδόματα ή στις επιχορηγήσεις, στην πρόσβαση σε κατοικία», εκτίμησε.

Τα πρόσωπα που πωλούν ναρκωτικά σε ανήλικους ή εμπλέκονται σε επεισόδια βίας, ιδιαίτερα σε σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμόύς, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ