ΗΠΑ: Η H. Clinton προειδοποιεί για την περίπτωση να επιλέξει ο D. Trump ανώτατο δικαστή

ΗΠΑ: Η H. Clinton προειδοποιεί για την περίπτωση να επιλέξει ο D. Trump ανώτατο δικαστή

H υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Χίλαρι Κλίντον άσκησε σκληρή κριτική στους Ρεπουμπλικανούς που είναι μέλη της Γερουσίας και αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην ακρόαση του υποψηφίου για τη θέση του Ανώτατου Δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ. Η Κλίντον κατηγόρησε τους Γερουσιαστές για “κωλυσιεργία” και προειδοποίησε για τους κινδύνους, στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέξει τον επόμενο ανώτατο δικαστή των ΗΠΑ.

Σε ομιλία της στο Ουισκόνσιν, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε το μέλλον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης, προειδοποιώντας ότι οποιοσδήποτε δικαστής διορισμένος από τον Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε αποδόμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή του δικαιώματος άμβλωσης “συντρίβοντας βασικούς πυλώνες του προοδευτικού κινήματος”.

“Τι είδους άνθρωπος θα είναι ο δικαστής που θα διορίσει ο Τραμπ ή τι είδους ειδικός εισαγγελέας θα είναι αυτός;” αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει τον προσωρινό περιορισμό της εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα, αλλά και την απέλαση εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών. “Από τη στιγμή που κάνεις το ακραίο..., φυσιολογικό, ανοίγεις την πόρτα σε ακόμη χειρότερα πράγματα,” δήλωσε η ίδια στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας στον ορίζοντα των προκριματικών κύκλων για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους που θα διεξαχθούν στην πολιτεία, στις 5 Απριλίου.

Η Κλίντον κάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ, πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων στη Γερουσία, “να κάνει τη δουλειά του,” συγκαλώντας την επιτροπή για την ακρόαση του μετριοπαθούς ομοσπονδιακού δικαστή Γκάρλαντ. Ο Γκάρλαντ είναι επιλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να καλυφθεί η θέση του Ανώτατου Δικαστή των ΗΠΑ, μετά το θάνατο του Αντονίν Σκαλία, στις 13 Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Γκράσλεϊ όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι δε θα συμμετέχουν σε ακρόαση ή σε διεξαγωγή ψηφοφορίας για έναν δικαστή που αποτελεί επιλογή του Ομπάμα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα εκφραστούν για το συγκεκριμένο θέμα με την ψήφο τους, στις 8 Νοεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

“Δηλώνω ότι αγνοούν τη φωνή μου επειδή ακριβώς κωλυσιεργούν. Εκλέξαμε έναν πρόεδρο. Τον εκλέξαμε μάλιστα δύο φορές και τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία ενεργούν θαρρείς και οι ψήφοι μας δεν μετρούν και ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν είναι ο ηγέτης του έθνους μας,” τόνισε η Κλίντον.

Η άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να επικυρώσουν το διορισμό του Γκάρλαντ “είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησής μας και να υποβαθμίσουν το ρόλο του προέδρου. Ως άμεση συνέπεια, έχουμε μια Αμερική η οποία είναι χωρισμένη, λιγότερο λειτουργική και ακόμη λιγότερο ασφαλής,” συμπλήρωσε η Κλίντον.

Ο Γκράσλεϊ, που έχει εκλεγεί έξι φορές Γερουσιαστής στην Αϊόβα, έχει συγκρουστεί με την Κλίντον γύρω από την έρευνα σχετικά με τη χρήση του προσωπικού λογαριασμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Γερουσιαστής υποστηρίζει ότι η Κλίντον προσπαθεί ν'' αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τη διεξαγωγή της έρευνας για τα ηλεκτρονικά της μηνύματα. “Είναι προφανές ότι η Κλίντον προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το ανώτατο δικαστήριο για ν'' αλλάξει το θέμα της συζήτησης,” τόνισε ο Γκράσλεϊ που ηγείται της αρμόδιας επιτροπής στη Γερουσία, σε δήλωσή του, που προηγήθηκε της ομιλίας Κλίντον.

Η πρώην ΥΠΕΞ έχει ζητήσει συγνώμη για τις επιλογές της, στο θέμα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά της μηνύματα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ διεξάγεται έρευνα του FBI. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο χειρισμός των emails από την Κλίντον υπονόμευσε την ασφάλεια των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Κλίντον υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει κάτι λάθος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι επιλογές της, θα δικαιωθούν από τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Γκάρλαντ πήγε χθες στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές, Μπεν Γκάρντιν από το Μέριλαντ και Τζο Ντόνελι από την Ιντιάνα. Από την άλλη μεριά, η πρώτη του συνάντηση με Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων είναι προγραμματισμένη για σήμερα, καθώς θα συναντηθεί με τον Μαρκ Κιρκ από το Ιλινόις.

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, έστειλαν χθες επιστολή στον Γκράσλεϊ και προτείνουν τη διεξαγωγή των ακροάσεων για τον Γκάρλαντ μέσα στον Απρίλιο, με την ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του να διεξάγεται στις 25 Μαίου.

Η ομιλία της Κλίντον για το συγκεκριμένο θέμα, έγινε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι συνεργάτες της, στην προεκλογική της καμπάνια ανταλλάσουν φραστικά πυρά στα μέσα επικοινωνίας, με τους συνεργάτες του συνυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς, αναφορικά με το ποιος (;) είναι πιο κατάλληλος από τους δύο υποψηφίους, για την τελική επιλογή του, ως προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ο Σάντερς, ένας σοσιαλδημοκράτης Γερουσιαστής από το Βερμόντ, κέρδισε στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν στο Σάββατο στην Αλάσκα, στη Χαβάη και στην Ουάσιγκτον, ενισχύοντας την πολιτική δυναμική του, για την εξασφάλιση των 2.382 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, για το προεδρικό χρίσμα.

Το συνέδριο των Δημοκρατικών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, στη Φιλαδέλφεια.

Η Κλίντον προηγείται με 268 εκλέκτορες έναντι του Σάντερς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν προσμετρηθούν και οι υπερεκλέκτορες η Κλίντον εξασφαλίζει 1.712 εκλέκτορες, έναντι 1.004 του Σάντερς, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Σάντερς υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα στον αριθμό εκλεκτόρων που έχει η Κλίντον μπορεί να εξανεμιστεί μέχρι των τελευταίο κύκλο των προκριματικών στις 7 Ιουνίου, καθώς και οι υπερεκλέκτορες θα πιεστούν πολιτικά να τον υποστηρίξουν. “Συμμετέχουμε στην προεκλογική εκστρατεία για να νικήσουμε,” δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τζεφ Γουίβερ.

Από την άλλη μεριά, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα που έχει διαμορφώσει επί τη βάσει του αριθμού των εκλεκτόρων που την υποστηρίζουν είναι “μη αντιστρέψιμο,” δεδομένου ότι η Κλίντον θα εξακολουθήσει ν'' αυξάνει τον αριθμό των εκλεκτόρων της, ακόμη και στις πολιτείες που κερδίζει ο Σάντερς.

“Πρέπει να συμβεί κάτι ουσιαστικά δραματικό για ν΄ ανατραπούν τα δεδομένα,” συμπληρώνει ο Τζόελ Μπένενσον, υπεύθυνος στρατηγικής στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

Στο Ουινσκόσιν προγραμματίζει να βρεθεί μέσα στην εβδομάδα και ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της εκλογικής δυναμικής του, έναντι των συνυποψηφίων του Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστή από το Τέξας και του κυβερνήτη στο Οχάιο, Τζον Κάσιτς.

Ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει 738 εκλέκτορες από τους 1.237 που απαιτούνται για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, στο Κλίβελαντ. Ο Κρουζ έχει εξασφαλίσει 463 εκλέκτορες και ο Κέισικ 143, σύμφωνα με την εφημερίδα “The New York Times.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ