Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε χθες Τρίτη ψήφισμα που θα απαγόρευε την προταθείσα πώληση προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς, συστημάτων εκτόξευσής τους και άλλων όπλων και υποστήριξης στη Σαουδική Αραβία.
Το σώμα καταψήφισε με 67 ψήφους έναντι 30 υπέρ το ψήφισμα, συνεισηγητές του οποίου ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι Ραντ Πολ και Μάικ Λι και ο ανεξάρτητος Μπέρνι Σάντερς, που πάντως προσμετράται στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών.
Μολονότι αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτηρίζουν δημόσια τη Σαουδική Αραβία σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, άλλα επικρίνουν με σφοδρότητα το Ριάντ, ιδίως για την εμπλοκή του στον πόλεμο στην Υεμένη, ο οποίος –σύμφωνα με τον ΟΗΕ– προκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε παγκόσμια κλίμακα.
«Η εξαγωγή κι άλλων πυραύλων στη Σαουδική Αραβία δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να διαιωνίσει αυτή τη σύρραξη, να ρίξει ακόμη περισσότερη βενζίνη σε μια φωτιά που μαίνεται», τόνισε ο κ. Σάντερς στην ομιλία του στο ημικύκλιο, καλώντας να εμποδιστεί η πώληση.
Οι συνεισηγητές τάσσονταν υπέρ της απαγόρευσης των πωλήσεων όπλων στο σουνιτικό βασίλειο άνευ εγγυήσεων ότι ο αμερικανικός εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων. Οι υποστηρικτές της πώλησης αντέτειναν πως η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη απαγορεύσει την πώληση εξοπλισμού επιθετικής φύσης στη Σαουδική Αραβία.
«Συμφωνώ απόλυτα πως είναι ανάγκη η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να λογοδοτήσει για πολλά (...). Πιστεύω όμως επίσης πως είναι σημαντικό οι εταίροι μας να ξέρουν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, αιτιολογώντας την ψήφο του.
Το πακέτο των όπλων, η πώληση των οποίων εξασφάλισε πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις επιτροπές διεθνών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, συμπεριλαμβάνει 280 πυραύλους AIM-120C-7/C-8 (AMRAAM, αέρος-αέρος), 596 ράγες εκτόξευσης των πυραύλων αυτών τύπου LAU-128, καθώς και άλλο εξοπλισμό και υποστήριξη. Τους πυραύλους και τα συστήματα εκτόξευσης κατασκευάζει η Raytheon Technologies.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε από την πλευρά της σαφές νωρίτερα χθες πως εναντιωνόταν σθεναρά στο ψήφισμα. Η έγκρισή του θα «υπονόμευε τη δέσμευση του προέδρου να βοηθήσει τον εταίρο μας να ενισχύσει την άμυνά του ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις με πυραύλους και UAVs εναντίον αμάχων στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού της προεδρίας (Office of Management of Budget, OMB) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.