ΗΠΑ: Η Clinton προηγείται του Trump σε παναμερικανικό επίπεδο

ΗΠΑ: Η Clinton προηγείται του Trump σε παναμερικανικό επίπεδο

Το προβάδισμα της Hillary Clinton προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις ενισχύει τους φόβους των Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενδεχόμενο απώλειας της πλειοψηφίας που διαθέτουν. Από την άλλη μεριά, οι φόβοι αυτοί, ενισχύουν την υλοποίηση εναλλακτικής πολιτικής στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία δε θα είναι λίγοι αυτοί που θα διαχωρίσουν τις πολιτικές τους τύχες, από την προεδρική υποψηφιότητα του Donald Trump, παρατηρεί το CNN.

Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν από υποψηφίους της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή του Κογκρέσου σε έξι ανταγωνιστικές πολιτικές αναμετρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι, ενώ η Clinton προηγείται του Trump σε παναμερικανικό επίπεδο, σε ορισμένες περιοχές οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν καλύτερες προεκλογικές επιδόσεις από αυτές του προεδρικού τους υποψηφίου.

Από την άλλη μεριά, το μικρό ποσοστό υποστήριξης που λαμβάνει ο Trump από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους ενισχύει τον προβληματισμό μεταξύ των υποψηφίων μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το Κογκρέσο σχετικά με το ενδεχόμενο σοβαρών επιπτώσεων στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η άμεση πολιτική προσοχή των Δημοκρατικών επικεντρώνεται σε περιοχές, όπως η 3η εκλογική περιφέρεια στη Νεβάδα, όπου οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντάνι Ταρκανιάν προηγείται της Τζάκι Ρόσεν, υποψηφίας των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο, με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στην ίδια δημοσκόπηση (Tarrance Group / NRCC) η Clinton προηγείται του Trump κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπό τη λογική αυτή, οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών είναι δυνατό να δρομολογήσουν εξελίξεις στην υλοποίηση του εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μετατοπίζοντας το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας από τον Donald Trump στους υποψηφίους του Κογκρέσου. Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος της κίνησης αυτής βρίσκεται η επιδίωξη για τη διατήρηση άσκησης ουσιαστικού ελέγχου στο νομοθετικό έργο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περίπτωση προεδρικής εκλογής της Hillary Clinton στις 8 Νοεμβρίου.

Μειώνεται το ποσοστό της Hillary Clinton στην Πενσυλβάνια

Η Hillary Clinton, υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, προηγείται του Donald Trump με επτά ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεύτερης δημοσκόπησης που δίνει προβάδισμα με διαφορά μονοψήφιου ποσοστού, στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το κολέγιο (Franklin and Marshall College) δείχνει ότι η Clinton προηγείται του Trump με 47% έναντι 40% του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει το ποσοστό της Clinton να έχει μειωθεί σε σύγκριση με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που είχε διεξαχθεί, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Ιούλιο. Την περίοδο εκείνη είχε προβάδισμα με ποσοστό 49% έναντι 38% του Trump.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα άλλης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα (Monmouth University) και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, δίνει προβάδισμα στην Clinton με 48% έναντι 40% του Trump.

Με τη συμμετοχή υποψηφίων άλλων κομμάτων, το ποσοστό της Clinton μειώνεται στο 41% έναντι 38% του Trump. Στη δημοσκόπηση αυτή, ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον λαμβάνει 7% και η υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν 2%.

Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε επίσης μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, με το 13% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου.

Ελάχιστα επηρεάστηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αριζόνα, από την επίσκεψη του Donald Trump στο Μεξικό

Η προσπάθεια του Donald Trump, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, να ξεκαθαρίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η επίσκεψή του στο Μεξικό, επηρέασαν ελάχιστα του μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους των περιοχών της συνοριακής γραμμής.

Οι ίδιοι δηλώνουν στο Reuters ότι είτε δεν είχαν ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του Trump, είτε ότι η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μεξικό, επισκιάστηκε από τη δημοσιοποίηση της επιθετικής ρητορικής του κατά των μεταναστών, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, από το Μεξικό. “Πιστεύω ότι στην καρδιά του, έχει λίγη περισσότερη συμπόνοια, από αυτό που δείχνει,” δηλώνει ο 58χρονος Ντέιβ Μίτσελ που ταλαντεύεται να ψηφίσει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Μάχη ψήφο με ψήφο

Η Αριζόνα είναι παραδοσιακά μία πολιτεία των ΗΠΑ, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται ότι η εκλογική μάχη για την τελική επικράτηση στην αναφερόμενη πολιτεία μεταξύ του Donald Trump και της Hillary Clinton θα κριθεί από μια μικρή διαφορά ψήφων. Σε παναμερικανική διαδικτυακή δημοσκόπηση (Reuters / Ipsos) ο Trump προηγείται της Clinton με 3 ποσοστιαίες μονάδες στην αναφερόμενη πολιτεία.

Αμφιβάλλουν για τον Trump

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Trump στο Μεξικό, είχε ως πολιτικό στόχο την ενίσχυση της επιρροής του, στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Μεταξύ αυτών, και όσοι έχουν υποστεί τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Trump να χειριστεί καταστάσεις που σχετίζονται με τη σημερινή διεθνή κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο χαρακτήρισε το απόγευμα της Τετάρτης τη συνάντηση που είχε με τον Trump “ανοιχτή και εποικοδομητική.” Ο Trump αργότερα χαρακτήρισε τον ίδιο φίλο του, αλλά κι “εξαιρετικό” πρόεδρο. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από το Μεξικό, ο ίδιος ο Trump μιλώντας στην Αριζόνα έδωσε έμφαση στην κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και στην απέλαση χιλιάδων παράνομων μεταναστών, που ζουν στις ΗΠΑ. Αργότερα, ο πρόεδρος του Μεξικού, χαρακτήρισε τον Trump απειλή για τη χώρα του.

Εγκαταλείποντας τις μειονότητες

Ο Trump οργάνωσε την προεκλογική εκστρατεία του από το 2015 εξαγγέλλοντας την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο έχει καταγγείλει για την αποστολή στις ΗΠΑ, βιαστών, αλλά και εμπόρων ναρκωτικών. Οι σκληρές θέσεις που διατύπωσε ο Trump ενίσχυσαν την εσωτερική πολιτική δυναμική του στους προκριματικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μέσω της τελικής επικράτησης του έναντι των 16 αρχικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα.

Από την άλλη μεριά, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέσα στην εβδομάδα και η επιστροφή του στη σκληρή ρητορική του ακύρωσαν κάθε προσπάθεια που έκανε μέσα στον Αύγουστο για την προσέγγιση των μειονοτήτων και των μεταναστών ψηφοφόρων που ζουν κι εργάζονται στις ΗΠΑ.

Ενδεικτική της σκληρής εκλογικής μάχης που θα δοθεί στην Αριζόνα, είναι η ανακοίνωση της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος τηλεοπτικών διαφημίσεων στην Αριζόνα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή εμπεριέχει δείγμα εκτίμησης νίκης για τη Hillary Clinton στην αναφερόμενη πολιτεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ