Η Βόρεια Κορέα έχει ξαναρχίσει την παραγωγή καυσίμου πλουτωνίου, δήλωσε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του State Department, κάτι που όπως εκτίμησε δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να συνεχίσει το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμά της, αψηφώντας τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.
Η εκτίμηση αυτή από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφράστηκε μία ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα έθεσε ξανά σε λειτουργία ένα εργοστάσιο για να ανακτά πλουτώνιο από αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα στη Γιονγκμπιόν, το κεντρικό πυρηνικό συγκρότημα της χώρας.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη νέα προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει σε επεξεργασία πλουτωνίου, αλλά δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά στο πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Τα πάντα στη Βόρεια Κορέα είναι αιτία ανησυχίας», επισήμανε ο αξιωματούχος, που μίλησε αποκλειστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Παίρνουν αναλωθέν καύσιμο από τον αντιδραστήρα των 5 μεγαβάτ στη Γιονγκμπιόν, το αφήνουν να κρυώσει, κατόπιν το μεταφέρουν στο εργοστάσιο νέας επεξεργασίας, κι από εκεί πήραν το πλουτώνιο για τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές. Επαναλαμβάνουν λοιπόν αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Η Πιονγκγιάνγκ είχε διαμηνύσει το 2013 ότι θα έθετε εκ νέου σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους τον κεντρικό αντιδραστήρα και το μικρότερο εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, που είχαν κλείσει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2007 για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, η οποία κατόπιν κατέρρευσε.
Ο ΔΟΑΕ, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω δορυφόρων, ανέφερε πέρυσι ότι κατέγραψε προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων στη Γιονγκμπιόν.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Yukiya Amano δήλωσε χθες στη Βιέννη πως υπάρχουν ενδείξεις πως ξανάρχισαν δραστηριότητες εκ νέου επεξεργασίας πλουτωνίου στο Γιονγκμπιόν.
«Θα συμφωνούσα ότι υπάρχουν ενδείξεις», είπε ο αξιωματούχος του State Department, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει εάν αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από δορυφορικές εικόνες ή πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση όσον αφορά την ποσότητα πλουτωνίου που θα μπορούσε να παραχθεί με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ