ΗΠΑ: Επιδιώκεται αναβάθμιση της νομοθεσίας για πράξεις εσωτερικής τρομοκρατίας

ΗΠΑ: Επιδιώκεται αναβάθμιση της νομοθεσίας για πράξεις εσωτερικής τρομοκρατίας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχεδιάζει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο καταπολέμησης απειλών από εσωτερικούς αντικυβερνητικούς εξτρεμιστές, ταυτόχρονα με τις προσπάθειες τερματισμού επιθέσεων που εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.

Εξετρεμιστικές ομάδες, οι οποίες διακατέχονται από ένα φάσμα αμερικανικών ακραίων φιλοσοφιών αποτελούν "έναν ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο", επισημαίνει ο Τζον Κάρλιν, υπεύθυνος Εθνικής Ασφάλειας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. “Επί τη βάσει πρόσφατων αναφορών, αλλά και τις υποθέσεις που βλέπουμε, φαίνεται ότι οι απειλές αυτές κλιμακώνονται,” τόνισε ο Κάρλιν.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες κατά υπόπτων για πράξεις εσωτερικής εξτρεμιστικής βίας, όπως, τοποθέτησης βομβών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, δολοφονίας αστυνομικών, αλλά και τοποθέτησης βομβών σε σχολεία και άλλα κτίρια, πόλης που κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ, στερούνται ακόμη ενός αποφασιστικού νομικού πλαισίου κατά των εσωτερικών εξτρεμιστών, καθώς στην ουσία, στερούνται ενός νόμου που θα απαγορεύει την υποστήριξη σε οργανώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές για την τέλεση αδικημάτων εσωτερικής τρομοκρατίας. Παρόμοια "νομικά εργαλεία" έχουν τύχει ευρείας δικαστικής χρήσης, στην καταδίκη δεκάδων κατηγορουμένων για τρομοκρατικές επιθέσεις εμπνευσμένες από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Κάρλιν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί ν'' αποκαλύψουν σχετικά με το αν θα ζητήσουν από το Κογκρέσο την έγκριση αναβαθμισμένου νομικού πλαισίου για τα εγκλήματα εσωτερικής τρομοκρατίας, όπως επίσης δε σχολιάζουν την αναδιαμόρφωση του ποινολογίου, ώστε οι κυρώσεις να γίνουν πιο σκληρές.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταγράψει και προδιαγράψει τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες απαγορεύεται η χορήγηση "υλικής βοήθειας". Από την άλλη μεριά, δεν έχει θεσπιστεί κατάλογος οργανώσεων εσωτερικής τρομοκρατίας στις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό, προκαλεί ανισότητα στις ποινές που επιβάλλονται στους κατηγορούμενους για διεθνή τρομοκρατία, έναντι αυτών που καταδικάζονται για πράξεις εσωτερικής τρομοκρατίας.

Μια έρευνα-ανάλυση του Reuters αποκαλύπτει ότι σε περισσότερες των 100 ομοσπονδιακών υποθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας, σε αυτούς που καταδικάστηκαν τελικά επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές, σε σύγκριση με τις καταδίκες για δράση εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος, από τις αρχές του 2014.

Μέσα στην προηγούμενη διετία, 27 εναγόμενοι καταδικάστηκαν για το σχεδιασμό ή την πραγματοποίηση επιθέσεων εντός των ΗΠΑ στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Στους καταδικασθέντες αυτούς, επιβλήθηκε μέσος όρος ποινής 53 ετών.

Κατά την ίδια περίοδο 27 υποστηριχτές αντικυβερνητικών ιδεολογιών στις ΗΠΑ καταδικάστηκαν για παρόμοιες πράξεις τρομοκρατίας, με το μέσο επίπεδο ποινών να προσδιορίζεται στα 20 χρόνια.

Ο Κάρλιν δήλωσε ότι η δική του αντιτρομοκρατική ομάδα, με την πρόσφατη πρόσληψη ενός συμβούλου, "εξετάζει λεπτομερειακά τη φύση, αλλά και το πλαίσιο της εσωτερικής τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, προς την κατεύθυνση δυνητικής αναβάθμισης της νομοθεσίας, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση αντιμετώπισης της απειλής".

Ο αναφερόμενος σύμβουλος προσλήφθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, με καθεστώς ανωνυμίας θα καταγράψει τις υποθέσεις που διώχθηκαν σε επίπεδο πολιτειών και οποίες "θα μπορούν να ταυτοποιηθούν επί τη βάσει του ομοσπονδιακού ορισμού της εσωτερικής τρομοκρατίας", συμπλήρωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή, θα δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έναν πιο ενεργό ρόλο στο χειρισμό των υποθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας.

Αναγνωρίζοντας τη διαρκώς εξελισσόμενη φύση των απειλών εσωτερικής τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης, από το Μάρτιο του 2015, αναβάθμισε την εξάρθρωση εσωτερικών τρομοκρατικών πυρήνων, σε ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της συλλογικής προσπάθειας εξουδετέρωσης των τρομοκρατικών απειλών, σε αμερικανικό έδαφος, σημειώνουν με νόημα, αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ