ΗΠΑ: Δύο άτομα κατηγορούνται για «συνωμοσία» με σκοπό την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία

ΗΠΑ: Δύο άτομα κατηγορούνται για «συνωμοσία» με σκοπό την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία

 

Δίωξη σε δύο άνδρες άσκησαν οι αμερικανικές Αρχές, με τις κατηγορίες της "συνωμοσίας" και της διάπραξης άλλων ομοσπονδιακών αδικημάτων στην προσπάθειά τους να πετύχουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του Αμερικανού Μπιτζάν Ραφιεκιάν και του Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν –ο οποίος έχει τουρκική και ολλανδική υπηκοότητα– αναφέρεται ότι συνωμότησαν για να δράσουν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσουν τις αμερικανικές αρχές και ότι είπαν ψέματα για τη δραστηριότητά τους ως ξένοι πράκτορες.

Ο Ραφιεκιάν εμφανίστηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Πρόκειται για πρώην συνεργάτη του Μάικλ Φλιν, του απόστρατου στρατηγού που υπηρέτησε για λίγες ημέρες ως σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, στην αρχή της θητείας του.

Η δίωξη σε βάρος των δύο ανδρών έγινε γνωστή μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για αύριο ανακοίνωση της ποινής του Φλιν επειδή έδωσε ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές. Ο Φλιν φαίνεται πάντως ότι θα γλιτώσει τη φυλακή, επειδή συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ραφιεκιάν και ο Φλιν ίδρυσαν την εταιρεία Flynn Intel Group ενώ ο Αλπτεκίν ήλεγχε μια αντίστοιχη εταιρεία στην Ολλανδία. Στη συνέχεια ο Ραφιεκιάν και ο Αλπτεκίν συνωμότηταν για "να δυσφημίσουν και να απονομιμοποιήσουν (τον Γκιουλέν) στα μάτια των πολιτικών και του κοινού και εντέλει να διασφαλίσουν την έκδοσή του". Υποστηρίζεται επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν εκείνη που έδινε τις κατευθύνσεις, μέσω του Αλπτεκίν και ότι οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν την ανάμιξη της Τουρκίας.

Ο Αλπτεκίν, που είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ