Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν σήμερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει το εκρηκτικό θέμα της μετανάστευσης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Κρατείστε τις οικογένειες ενωμένες» μπορούσε να διαβάσει κανείς στα τεράστια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι τραγουδούσαν επίσης θρησκευτικούς ύμνους στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ.
Ένας διαδηλωτής έγραψε σε ένα πλακάτ ότι «το όνειρό μου είναι να έχω την ευκαιρία να ολοκληρώσω τις σπουδές μου».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει την νομιμότητα ενός εμβληματικού μέτρου της διακυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο στοχεύει στο να παράσχει προστασία σε τέσσερα με πέντε εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να απελαθούν.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Το μεταναστευτικό ζήτημα πρωταγωνιστεί στις εκστρατείες των υποψήφιων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ιδίως του Ντόναλντ Τραμπ, που υποσχέθηκε να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, πυροδοτώντας έναν ήδη τεταμένο προεκλογικό αγώνα.
«Πρόκειται για μία απίστευτα σημαντική ημέρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η τύχη εκατομμυρίων μεταναστών και των οικογενειών τους διακυβεύεται» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένας διάσημος παρουσιαστής του ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Univision, ο Χόρχε Ράμος.
Κάποια στελέχη του υπερσυντηρητικού Tea Party πήγαν επίσης να διαδηλώσουν ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αυτόν του Μέρικ Γκάρλαντ.
Ο μετριοπαθής Γκάρλαντ αναμένεται να αντικαταστήσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τον συντηρητικό Άντονιν Σκάλια, που απεβίωσε τον Φεβρουάριο.
Εν αναμονή του διορισμού του, το Συνταγματικό Δικαστήριο λειτουργεί σήμερα με 8 δικαστές – τέσσερις προοδευτικούς και τέσσερις συντηρητικούς. Το ενδεχόμενο μιας απόφασης τεσσάρων υπέρ και τεσσάρων κατά θα παρέτεινε το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες διαμένουν στις ΗΠΑ. Τα μέτρα που προωθεί ο Λευκός Οίκος επικεντρώνονται στους παράτυπους μετανάστες που ζουν περισσότερα από 5 χρόνια στην χώρα, δεν έχουν ποινικό μητρώο κι έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ