ΗΠΑ: Άμεση λύση στο θέμα των «Ονειροπόλων» ζητούν οι διευθυντές 100 μεγάλων επιχειρήσεων

ΗΠΑ: Άμεση λύση στο θέμα των «Ονειροπόλων» ζητούν οι διευθυντές 100 μεγάλων επιχειρήσεων

Περισσότεροι από 100 διευθυντές μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων υπογράφουν μια έκκληση ζητώντας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υπερψηφίσει έναν νόμο που να προστατεύει από την απέλαση τους νεαρούς "Ονειροπόλους" (Dreamers), τους ανθρώπους που έφτασαν παρατύπως στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η New York Times και η Wall Street Journal. Το υπογράφουν διευθυντικά στελέχη αμερικανικών κολοσσών, όπως των εταιρειών Apple, Facebook, General Motors, Coca-Cola, Amazon, Google, Uber, Intel, Gap και Hewlett-Packard.

"Γράφουμε για να πιέσουμε το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα και να υιοθετήσει μια διακομματική νομοθετική λύση που θα επιτρέψει τους Ονειροπόλους οι οποίοι ζουν, εργάζονται και συμβάλλουν στη ζωή των κοινοτήτων μας να συνεχίσουν να το κάνουν", υπογραμμίζουν στην έκκλησή τους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος DACA που επέτρεπε σε 690.000 νέους να εργάζονται και να σπουδάζουν στις ΗΠΑ, προστατεύοντάς τους από την απέλαση. Επρόκειτο για ανθρώπους που έφτασαν στις ΗΠΑ μαζί με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους όταν ήταν ανήλικοι.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέστειλε τον τερματισμό του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο ώστε να δώσει χρόνο στο Κογκρέσο να βρει μια "μόνιμη λύση" για τους νέους αυτούς. Ωστόσο την Τρίτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο διέταξε την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, εν αναμονή της έκδοσης οριστικής δικαστικής απόφασης.

Οι διευθυντές των αμερικανικών επιχειρήσεων καλούν το Κογκρέσο να ψηφίσει έναν νόμο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί πριν από τα τέλη Μαρτίου. Επικαλούνται επίσης μια μελέτη σύμφωνα με την οποία η απέλαση αυτών των νέων θα επιβάρυνε με το ποσό των 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων την αμερικανική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)