«Τεράστιο χρέος, το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά το ήμισυ», γράφει σήμερα ο σχολιαστής της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Βιτόριο Ντα Ρολντ, σε ανάλυσή του για την Ελλάδα.
«Ένα τρομακτικό ποσό δείχνει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που επιτελέσθηκε στην Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια "βοηθειών", που άγγιξαν τα 435 δισεκατομμύρια ευρώ, ζητώντας, σε αντάλλαγμα, μέτρα λιτότητα. Ένα ποσό, το οποίο μπορεί να παραλληλισθεί μόνο με τις συνέπειες μίας πολεμικής σύρραξης», σημειώνει ο Ντα Ρολντ.
Όπωε εξηγεί, «το κατά κεφαλήν εισόδημα σε δολάρια και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες του ΔΝΤ, πέρασε από 32.198 ευρώ το 2008, σε 18.078 δολάρια το 2016, με περικοπή του 56%. Ένα στοιχείο που δεν μπορεί να βρει κανείς σε καμία άλλη χώρα, στην οποία δραστηριοποιήθηκε το Ταμείο, από την περίοδο του Μπρέτον Γουντς».
«Η Αθήνα έκανε ό,τι της ζητήθηκε», τονίζει ο Ιταλός αναλυτής, με αναφορά στο εμπορικό ισοζύγιο και το πρωτογενές πλεόνασμα. «Πρόκειται για εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη δεν θεωρείται αρκετό. Οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, ποσοστό που το ΔΝΤ κρίνει μη επιτεύξιμο», υπογραμμίζει η ανάλυση που δημοσιεύει η εφημερίδα της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.
Επίσης, ο Βιττόριο Ντα Ρολντ παραθέτει τα λάθη του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, που αναγνωρίστηκαν από το ίδιο το Ταμείο, μεταξύ των οποίων, «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, μετά τις φορολογικές περικοπές που οδήγησαν και στην έκρηξη του χρέους».
Η ανάλυσή του καταλήγει με αναφορά στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι «το 2017 δεν είναι μία δύσκολη χρονιά, είναι η χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη θα μπορούσε να αποσυντεθεί», ενώ συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι «η Αθήνα είναι το καναρίνι μέσα στο ορυχείο. Αν πεθάνει, δεν θα καταρρεύσει η Ελλάδα, αλλά το ευρώ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ