Την ίδρυση δομής για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ανάλογης με αυτή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που υπάρχει για τις χώρες της Ευρώπης, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάρκεια των εργασιών της 2ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα στη Ρόδο.
Παράλληλα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς, πρόκειται να τεθούν σε συζήτηση προτάσεις για ευρύτερες συνεργασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη διάσκεψη μετέχουν φέτος περισσότερες χώρες από πέρυσι και συγκεκριμένα, δέκα αραβικές χώρες και επτά ευρωπαϊκές, ενώ ως παρατηρητής ζήτησε να παραστεί αντιπροσωπεία της Ινδονησίας.
Σημειώνεται πως στη διάσκεψη έχουν λάβει συμμετοχή 15 κράτη, εννέα αραβικά- Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Λίβανος- καθώς και εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και 6 ευρωπαϊκά- Αλβανία, Βουλγαρία, Σλοβακία Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, πρέτρεψε τους συμμετέχοντες, «να εντείνουν τον βηματισμό τους στην ανάπτυξη της κοινής θετικής συνεργασίας στον κοινό ιστορικό- γεωγραφικό χώρο, που είναι «σταυροδρόμι δυνατοτήτων και κινδύνων, θετικών προοπτικών», αλλά και «πολλαπλών δυνάμεων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και τον έλεγχο του».
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, να εδραιωθεί η εθνική κυβέρνηση της Λιβύης, να λυθεί το Κουρδικό, ειρηνικά και μακροχρόνια, να ενισχυθεί οικονομικά η Ιορδανία και ο Λίβανος, ιδιαίτερα από την ΕΕ, και να σταματήσει η πολιτική ανατροπής καθεστώτων που δεν συνοδεύεται από δίκαιες λύσεις.
«Το περιβάλλον μας» σημείωσε «πρέπει να γίνει πιο σταθερό και ασφαλές. Όταν ήμαστε ανάμεσα σε 5 μεγάλες συγκρούσεις και πολλαπλές τρομοκρατικές δράσεις, αυτό έχει το κόστος του, για τον τουρισμό, για τις επενδύσεις, για το πώς βλέπουν και αντιλαμβάνονται οι κοινωνίες μας το σήμερα και το αύριο, ιδιαίτερα οι νέες γενιές. Και επειδή καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις σημερινές μεγάλες προκλήσεις, απαραίτητη είναι η συνεργασία μεταξύ μας, με την ΕΕ καθώς και με άλλες περιφερειακές οργανώσεις, όπως αυτές του αραβικού χώρου».
Ειδικότερα, πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας από υψηλόβαθμους διπλωμάτες των συμμετεχόντων κρατών, οι οποίοι, εντατικά και συντονισμένα, θα μελετήσουν τους οργανισμούς ασφαλείας -πώς, σε ποια πεδία και με ποια μέθοδο αναπτύχθηκαν- ώστε να συγκροτηθεί μια δομή ασφαλείας αρχικά για την ανατολική Μεσόγειο, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να επεκταθεί ανατολικότερα και νοτιότερα.
«Χρειάζεται να κάνουμε ένα δικό μας σχέδιο, ενταγμένο στις αποφάσεις του ΟΗΕ και με τη συνδρομή των περιφερειακών οργανώσεων, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αιτίες που φέρνουν αυτή την αστάθεια: η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός στη σχέση κρατών, ο ιδεολογικός, θρησκευτικός, ο κοσμοθεωρητικός φανατισμός και οι έξωθεν παρεμβάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.
Ειδικότερα για το τελευταίο -για το οποίο, όπως τόνισε, "σπάνια γίνεται συζήτηση" αλλά αποβαίνει καθοριστικό για την πιο "εύκολη" εκδήλωση των παραπάνω αρνητικών φαινομένων- ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, μεγάλες και περιφερειακές, που τροφοδοτούν εντάσεις και πολέμους με αποτέλεσμα να μην εξαντλείται καμία πλευρά στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, προκειμένου να αναζητήσει την κατάπαυση πυρός, την απόσυρση των εξωτερικών παραγόντων, την ειρήνη».
«Κι αυτό πρέπει, κατά συνέπεια, να το κάνουμε όλοι μαζί», «με τη συνεργασία, τον διάλογο και την σύμπραξη», «γιατί τα προβλήματα της περιοχής δεν μπορούν να λυθούν απέξω» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Γι'' αυτό λέμε: όχι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε κράτους που οδηγούν συχνά σε εντάσεις. Προώθηση κουλτούρας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Αν αυτό δεν είναι άμεσα δυνατό, διαμόρφωση δικτύων συνεργασίας και άμεσων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε πολλαπλούς τομείς. Κοινές δράσεις και ανάπτυξη, περαιτέρω, της συνεργασίας, που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι αραβικές χώρες, στους θεσμούς αυτής της συνεργασίας και με κινητήρια δύναμη το όραμα που μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού για μια Ανατολική Μεσόγειο ασφαλή και σταθερή. Περιοχή ανάπτυξης συνεργειών και ειρήνης».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στο ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα και στις θαλάσσιες μεταφορές, προτείνοντας την ανάπτυξη θετικής ατζέντας συνεργασίας με επίκεντρο τη θάλασσα σε τομείς καινοτομίας που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία όλων των χωρών καθώς και τη συγκρότηση ενός δικτύου των ινστιτούτων για την θαλάσσια κατάρτιση και έρευνα σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων. Ανάλογη συνεργασία θα μπορούσε να υπάρχει, όπως είπε, και ανάμεσα στα κέντρα ανάλυσης των υπουργείων Εξωτερικών καθώς και των αρμόδιων υπουργείων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ως κομβικό σημείο, στο ζήτημα της ασφάλειας, προέταξε την καταπολέμηση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και της αποτροπής του εμπορίου ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών, ιδιαίτερα εκείνων των εγκληματικών κυκλωμάτων που προάγουν τη διακίνηση μεταναστών και συνδέονται συχνά με τη τρομοκρατία και την χρηματοδοτούν. Και πρότεινε τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ενός Φόρουμ για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης.
Ειδικότερα για τις ροές μετανάστευσης και προσφυγιάς, «προϊόν συγκρούσεων, πολέμων οικονομικής και κοινωνικής παρακμής», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «απαιτείται να ελεγχθούν ήδη από τις περιοχές προέλευσής τους καθώς οι μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων υπό άθλιες συνθήκες δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του πλέον άθλιου εγκλήματος, αυτό του Human Trafficking, και δημιουργούν συνθήκες αναβίωσης του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τρομοκρατίας».
Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης της ασφάλειας με την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και στον ιδιαίτερο ρόλο που θα παίξει η πιο συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η συνεργασία στις ερευνητικές δραστηριότητες, οι ανταλλαγές μαθητών φοιτητών διδασκόντων και ερευνητών καταθέτοντας την ιδέα για την παροχή μικρού αριθμού υποτροφιών με στόχο την υλοποίηση των παραπάνω. Αλλά και τη διαμόρφωση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος για την περιοχή, την οικονομία της, τις κοινωνίες της ή και την ιστορία.
Στον τομέα της οικονομίας πρότεινε τη διοργάνωση μιας συνάντησης των αρμοδίων στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, επιλέγοντας τρεις κλάδους για στενότερη συνεργασία: τον τουρισμό, τις μεταφορές, κι έναν κλάδο βιομηχανίας, ή νέας τεχνολογίας ή και τα δύο μαζί, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να συμφωνηθεί, όπως είπε, και ένας οδικός χάρτης ενθάρρυνσης της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στον τομέα του πολιτισμού επανέφερε την ιδέα για την πιο εντατική και σχεδιασμένη συνεργασία και ειδικότερα στον κινηματογράφο και τη μουσική, καθώς και για κοινές δράσεις σε όλες τις χώρες της περιοχής μας για την προστασία των μνημείων.
«Πως θα γίνουν όλα αυτά; Με σχέδιο και συνεργασία» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας ότι χρειάζεται η δραστηριοποίηση μίας διευθύνουσας ομάδας -συνδέσμου στα υπουργεία εξωτερικών των συμμετεχόντων κρατών- η οποία θα αναλάβει να συναντηθεί, αμέσως μετά το καλοκαίρι, και να σχεδιάσει και να προγραμματίσει με ακρίβεια και όλες αυτές τις δράσεις που θα στηρίξουν την τρίτη διάσκεψη στη Ρόδο, στα τέλη Αυγούστου του 2018.
Το «πνεύμα της Ρόδου» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, «όπως το αποκάλεσε πρώτος ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου Μπασίλ, είναι το πνεύμα στην ανάπτυξη του διαλόγου και στις δημιουργικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε. Το πνεύμα της δημιουργικής ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών. Η σφυρηλάτηση σχέσεων αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας, αλλά και της νεολαίας. Είναι η αναβίωση των χιλιάδων ετών συνεργασίας, η έκφραση της ιστορικής ενότητας της ν/α Ευρώπης με τη βόρεια Αφρική και τις ανατολικές πλευρές της Μεσογείου, της χερσονήσου των Βαλκανίων και της Ιταλίας με τα κράτη του Κόλπου».
Με στόχο τη διαμόρφωση τρόπων συλλογικής διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, οι συμμετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι, μετά την εισαγωγή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σήμερα το μεσημέρι, θα αναπτύξουν, αυτό το διήμερο, συλλογισμούς και προτάσεις σε τρεις θεματικές ενότητες: σήμερα, τις κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή και τις δυνατότητες συνεργασίας που προσφέρουν η παιδεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, ενώ αύριο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας.
«Η συμβίωση και η συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας» (Live and Work Together in Peace and Stability), που είναι το κύριο θέμα της Διάσκεψης δίνει το πνεύμα της ελληνικής προσπάθειας να γεφυρώσει διαφορετικούς κόσμους, αντιθέσεις και διενέξεις με γνώμονα μία "θετική ατζέντα" στη διεθνή διπλωματία που θα ανοίγει τον δρόμο για μία εναλλακτική προσέγγιση, μέσω συνεργασιών και δικτύων, στη σταθεροποίηση της περιοχής. Μίας ατζέντας που θα ευνοεί την εδραίωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας, προωθώντας συναινετικές και συνεργατικές λύσεις.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής που προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η οποία είχε τη δέουσα απήχηση όταν εγκαινιάστηκε, τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς απαντούσε στην ανάγκη ανάπτυξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου που μέσα από δημιουργικές συνεργασίες θα μπορούσε να ανατρέψει στερεότυπα και να αναδείξει τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας πολιτισμών και θρησκειών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχειου: SOOC
Διαβάστε ακόμα: - Κύπρος: Θέλουμε διεύρυνση της συνεργασίας ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών της Μεσογείου
- ΥΠΕΞ Βουλγαρίας από τη Ρόδο: Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου