O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επανέρχεται στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης από τους αρμόδιους φορείς της φονικής πυρκαγιάς, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες από τα μέλη του, όπως επισημαίνει, για απαράδεκτα λάθη στους χειρισμούς που συνετέλεσαν στην έκταση που έλαβε η τραγωδία.
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητάει στοιχεία για τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, συγκεκριμένα ποιος είχε αποφασίσει είχε αποφασίσει να μην λειτουργεί το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, ενώ ρωτά αν ήταν ενήμεροι για το ζήτημα ο υπουργός Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, ο Ιατρικός Σύλλογος ρωτά αν έγιναν μετρήσεις του αέρα, για την αιθαλομίχλη και τον καπνό, αλλά και δειγματοληψίες νερού στην περιοχή, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.
Τέλος, ζητά να μάθει γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έβγαλε οδηγίες εννέα μέρες μετά.
Αναλυτικά τα ερωτήματα που θέτει ο ΙΣΑ:
1. Γιατί δεν λειτουργούσε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς; Ποιός αποφάσισε τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του, στις 12 Ιουλίου 2018 , μετά από 14 χρόνια λειτουργίας. Είχε ενημερωθεί για αυτή την απόφαση, ο Υπουργός Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κονδύλια, για να πληρωθούν οι εφημερίες των υπαλλήλων, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο, και την ίδια ώρα να εξασφαλίζονται χρήματα, για τους μισθούς του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μέχρι το 2017 ήταν θέσεις άμισθες;
2. Έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρήσεις του αέρα, για την αιθαλομίχλη και τον καπνό και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν;
Γιατί το Υπουργείο Υγείας, έβγαλε οδηγίες, εννέα ημέρες μετά την πυρκαγιά, στις 31 Ιουλίου 2018, αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών και τους εθελοντές εκτεθειμένους σε κινδύνους ,κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα;
3. Έγιναν δειγματοληψίες νερού, στην περιοχή μετά την αποκατάσταση των αγωγών και των δικτύων ύδρευσης; Να δοθούν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία από τις μετρήσεις καταλληλότητας.
Καταλήγοντας, ο ΙΣΑ εκφράζει για άλλη μια φορά την οδύνη του, για τους τραγικούς και άδικους θανάτους των συμπολιτών μας και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες ,σε όσους με λάθη και παραλείψεις τους, συνετέλεσαν στην έκταση που έλαβε η τραγωδία καθώς και σε όσους δεν προστάτεψαν τη δημόσια υγεία το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.