Της Αγγελική Κώττη
Όλα καλά και συγκινητικά τα βρήκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στην τελετή που έγινε για την 28η Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες, κοντά στην Κλεισούρα. Αν δεν ήταν και το «τραγικό συμβάν» θα ήταν καλύτερα, προφανώς.
Αλλά δεν πειράζει, εφόσον «κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία» προφανώς και πήγαινε γυρεύοντας.
'Η και αν δεν πήγαινε γυρεύοντας, άρχισε πρώτος. Και έτσι, η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, για όποιους λόγους και να έγινε, δεν αποτέλεσε πηγή ή λόγο ανησυχίας για την κυβέρνηση. Παρότι η υπουργός Πολιτισμού ήταν στο ίδιο μέρος για την τελετή, δεν ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί τι έγινε και στους Βουλιαράτες ακριβώς έπεσε νεκρός ένας νέος άνθρωπος από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής Αστυνομίας.
Υπερβολή; Δυστυχώς όχι. Ας δούμε την ανάρτηση της κυρίας Ζορμπά στο facebook:
«Σήμερα στο νεκροταφείο πεσόντων στους Βουλιαράτες κοντά στην Κλεισούρα για να τιμήσουμε τους Έλληνες πεσόντες. Ημέρα μνήμης στον τόπο που έπεσαν. Πυκνή συγκίνηση ανάμεσα στα βουνά που πολέμησαν με πατριωτισμό εναντίον του φασισμού. Παντού ελληνικές σημαίες, παρόντες εκπρόσωποι της ελληνικής και αλβανικής κυβέρνησης, η πρέσβης της Ελλάδας, βουλευτές, δήμαρχοι, πλήθος κόσμου και παιδιά του σχολείου. Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, ομιλία της πρέσβεως, εθνικός ύμνος Ελλάδας και Αλβανίας, ποιήματα παιδιών.
Φύγαμε στις τρεις το μεσημέρι χωρίς να έχει υπάρξει καμία ανησυχία. Στο μεταξύ είχαμε πληροφορηθεί ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες.
Μετά τις 3μμ στο δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν. Ήταν ένα τραγικό συμβάν που κανείς μας σήμερα όλο το πρωί, μέσα στην ατμόσφαιρα συγκίνησης που επικρατούσε, δεν μπορούσε να φανταστεί».
Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Σε κάθε περίπτωση, ο ομογενής που σκοτώθηκε είχε δικαιώματα. Τα ίδια δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος: το δικαίωμα στη ζωή πρώτα απ' όλα. Άραγε για τον ΣΥΡΙΖΑ τα δικαιώματα είναι α λα καρτ;
Εφόσον υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τα έχεις, (πχ. περίπτωση δολοφονίας Ζακ Κωστόπουλου, για την οποία πολύ σωστά υπήρξε κατακραυγή) εφόσον ανήκεις στη μειονότητα και θεωρείς πως η σημαία σου πρέπει να βρίσκεται στον ιστό δεν τα έχεις;
Ας σημειώσουμε, έστω και αν και εμείς όπως και η υπουργός αγνοούμε τα πραγματικά περιστατικά πως στο ελληνική υπουργείο Εξωτερικών, η υπόθεση δολοφονίας του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, έχει προξενήσει ανησυχία. Οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεγχυμένες, αλλά και γιατί έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην ελληνική μειονότητα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 35χρονος άνδρας.
Τέλος, οι ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν στους ιστούς νόμιμα, όπως προβλέπουν οι αλβανικοί νόμοι για την 28η Οκτωβρίου και τον εορτασμό της από τη μειονότητα.