H Tουρκία, το ευρωπαϊκό σχέδιο για άμυνα και ασφάλεια και η κατάσταση στη Συρία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και κυρίως για την ελευθερία του Τύπου, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά και το θέμα της θανατικής ποινής.
«Είναι η πρώτη ευκαιρία που μας δίνεται να συζητήσουμε με τους υπουργούς Εξωτερικών τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και όλοι μας έχουμε σοβαρές ανησυχίες», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι προσερχόμενη στο Συμβούλιο. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την κοινή και ενιαία θέση της ΕΕ έναντι των εξελίξεων στην Τουρκία με μία σαφή δέσμευση: να διατηρούμε καθημερινά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και την αντιπολίτευση», πρόσθεσε η Φ. Μογκερίνι.
Εξάλλου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τις προτάσεις της για το σχέδιο άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. «Το σχέδιο άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 στρατιωτικές επιχειρήσεις με ευρωπαϊκή σημαία. «Έχουμε τις δυνατότητες, αλλά δεν τις χρησιμοποιούμε στο έπακρο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία και προτείνω την πλήρη αξιοποίησή τους. Θα δούμε μέχρι πού είναι διατεθειμένα να φτάσουν τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις ως το τέλος της ημέρας.
Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών για την επίσκεψή της τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. «Προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος με τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής για το μέλλον της Συρίας, όχι μόνο όσον αφορά την οικονομική ανοικοδόμηση, αλλά και την πολιτική μετάβαση. Σήμερα ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή μπορεί να είναι πιο σημαντικός από ποτέ», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ