«Ορθώς αντέδρασε ο Νίκος Δένδιας στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη μειονότητα της Θράκης, απαντώντας υποδειγματικά. Η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλεί την Ελλάδα και να μην παίρνει απαντήσεις. Αυτές ήταν, άλλωστε, και οι οδηγίες που είχε δώσει από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν πριν το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην 'Άγκυρα», τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.
Ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ λέει μεταξύ άλλων πως είναι θετικό ότι καταγράφηκαν διεθνώς οι δυο διαφορετικές αντιλήψεις, με τη χώρα μας να μιλάει βάσει του διεθνούς δικαίου και την Τουρκία να μιλάει για ανύπαρκτα θέματα αυτοπροσδιοριζόμενη ως «περιφερειακή δύναμη».
«Πλέον κανείς δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Είναι αστείο να μιλάει η Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν η ίδια την έχει κάνει κουρελόχαρτο», υπογραμμίζει. Επίσης, εκτιμά ότι η εκλογή Μπάιντεν δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σημειώνει πως «η προβληματική στάση της Τουρκίας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, οι παλινωδίες της στις περιφερειακές κρίσεις από τη Λιβύη και τη Συρία μέχρι την Ουκρανία πλήττουν την αξιοπιστία της».
Για το κυπριακό ξεκαθαρίζει ότι «η τουρκική ρητορική για λύση δύο κρατών, που στο βάθος μοιάζει με χαλαρή συνομοσπονδία, για να βάλει η Τουρκία πόδι στην Ευρώπη, δεν είναι αποδεκτή» και επαναλαμβάνει πως «για την Ελλάδα και την Κύπρο η λύση δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία».
Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, λέει ότι η ακύρωσή του δεν είναι ούτε αυτόματη ούτε εύκολη επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τρίπολη ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με τη νέα Λιβύη θα οικοδομηθούν μόνο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
«Το παράνομο μνημόνιο είναι βαρίδι που κρατά τη Λιβύη στο παρελθόν. Η θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού της Λιβύης κ. Ντμπεϊμπά και του Προέδρου κ. Μένφι στην προετοιμασία για συζητήσεις περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα αποδεικνύει ότι η βορειοαφρικανική χώρα βλέπει την πατρίδα μας ως αξιόπιστο γείτονα», προσθέτει.
Επιπλέον, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό δηλώνει ότι η σωστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει εγγραφεί ως μια από τις προϋποθέσεις της ενεργοποίησης της θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας.
«Στην πράξη, η Ευρώπη δεν θα αποδεσμεύσει τα "δώρα" της, αν η Τουρκία δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», υπογραμμίζει.