Ενώ τα βλέμματα στις 27 Νοεμβρίου θα είναι στραμμένα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens 64 κατηγορούμενοι για βαριά κακουργήματα (Έλληνες πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και 15 Γερμανοί, απουσιάζουν όμως οι βασικοί κατηγορούμενοι ως γνωστόν), η περίφημη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρία του 2012 που κυρώθηκε από τη Βουλή παραπέμπεται στις καλένδες.
Κι αυτό γιατί το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (3930/2015 απόφαση) έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα «ναρκοθέτησης» της συμφωνίας, η οποία ούτως ή άλλως προσέφερε ψίχουλα στο δημόσιο και είχε επικριθεί πολύ (κυρίως από τη νυν κυβέρνηση).
Το δικαστήριο λοιπόν λόγω μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν από «συμφωνία συμβιβασμού» παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της συμφωνίας οι φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».
Η πρώτη καταγραφή δε αποτελεί νίκη των προσφευγόντων αφού στην απόφαση αναφέρεται πως η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της δεν έχει ακόμη υλοποιήσει -τρία χρόνια μετά- τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκατ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Η συμφωνία κυρώθηκε με τον ν 4072/2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102, υπουργός Γιάννης Στουρνάρας).