«Παγώνει» τα σενάρια για επανάληψη των συνομιλιών για την κατασκευή του αγωγού South Stream η Μόσχα, με δήλωση του ίδιου του εκπροσώπου της ρωσικής Προεδρίας, Dmitry Sergeyevich Peskov, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να δώσει ώθηση στον αγωγό Nord Stream 2.
«Προς το παρόν ένα τέτοιο σχέδιο δεν υφίσταται. Έχει τερματισθεί, συνεπώς δεν υπάρχει αντικείμενο για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Peskov αναφερόμενος στον South Stream, απαντώντας ουσιαστικά στα δημοσιεύματα που, επικαλούμενα πηγές της βουλγαρικής κυβέρνησης, ανέφεραν ότι επίκειται επανάληψη των συνομιλιών για τον South Stream τις προσεχείς εβδομάδες.
Η Μόσχα στο τέλος του 2014 είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει στο σχέδιο του South Stream που θα μετέφερε φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, και από εκεί στη Σερβία, στην Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Αυστρία.
Η Μόσχα είχε αντιδράσει έτσι στη στάση της Κομισιόν που είχε αποφανθεί ότι το έργο δεν είναι συμβατό με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο -το οποίο απαγορεύει ο παραγωγός του φυσικού αερίου να κατέχει και το δίκτυο των αγωγών- αλλά και στους εκβιασμούς της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρούσε να αποσπάσει υψηλοτέρα τέλη διέλευσης.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin, τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εξαγγείλει το νέο μεγάλο σχέδιο του Turkish Stream (για το οποίο υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ελλάδα), το οποίο όμως πάγωσε μετά τη ρήξη στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού SU-24 στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία…
Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ε.Ε., αν η Ρώμη άλλαξε στάση
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της La Stampa και της Corriere della Sera ότι ο Ρώσος ηγέτης και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, συζήτησαν την προοπτική να συμμετάσχει και η Ιταλία στο μεγάλο ενεργειακό σχέδιο της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, με υποθαλάσσιο αγωγό που θα διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα.
Ο ίδιος ο Renzi ήταν από εκείνους που δημοσίως είχαν ταχθεί εναντίον του αγωγού αυτού και, μάλιστα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής φέρεται να έθεσε το θέμα με πολύ έντονο τρόπο προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, ασπαζόμενος τα επιχειρήματα αρκετών χωρών μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν ότι ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί τα σχέδια της Μόσχας για συνέχιση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας όμως την Ουκρανία και τις άλλες χώρες που εξασφάλιζαν σημαντικά έσοδα από τα τέλη διέλευσης.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η Ρώμη άλλαξε στάση, δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο αυτό, για το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Donald Tusk (όντας ο ίδιος πολωνός, με γνωστή αντιρωσική στάση), είχε δηλώσει στη Σύνοδο Κορυφής ότι «δεν είναι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο).
Η Ιταλία συμμετείχε στο άλλο ρωσικό σχέδιο South Stream, στο οποίο βασικός εταίρος της Gazprom ήταν ο ιταλικός κολοσσός ENI και, επομένως, η επιλογή στήριξης του αγωγού Nord Stream 2 θα σημάνει ουσιαστικά την οριστική εγκατάλειψη του South Stream.