Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία

Ένας νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση θα μπορούσε να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Την ίδια ώρα, του ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και δεν ασκούν αρκετή πίεση στους αντάρτες προκειμένου να απομακρυνθούν από τους τζιχαντιστές.

«Φαίνεται πως ο στόχος αυτού του «λεκτικού προπετάσματος καπνού» από την Ουάσιγκτον είναι να αποκρύψει ότι δεν εκπληρώνει το μερίδιο των δεσμεύσεών της, καταρχάς αναφορικά με τον διαχωρισμό των μετριοπαθών ανταρτών από τους τρομοκράτες» κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος τύπου της υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ, σε ένα δελτίο τύπου, όπου επέκρινε επιπλέον τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν ορισμένοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Την τρίτη ημέρα (της εκεχειρίας) μονάχα οι συριακές ένοπλες δυνάμεις τήρησαν την κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, η μετριοπαθής αντιπολίτευση με την στήριξη των ΗΠΑ αύξησε τον αριθμό των επιθέσεων εναντίον κατοικημένων περιοχών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κονατσένκοφ, η Ρωσία τηρεί «από το πρώτο λεπτό τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το καθεστώς της παύσης των εχθροπραξιών στην συριακή επικράτεια».

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει τον προβληματισμό τους σχετικά με την τήρηση από τη Μόσχα της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι προθεσμίες είναι μικρές αλλά η δυσπιστία μεγάλη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ