Ως ύποπτη για τη διάπραξη αδικημάτων καλείται από τον Εισαγγελέα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Μαζί της καλούνται και άλλα δέκα άτομα και τα αδικήματα μεταξύ των οποίων καλούνται να δώσουν απαντήσεις περιλαμβάνουν και αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει και το dikastiko.gr η περιφερειάρχης καλείται ως ύποπτη παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο σημειωτέον παραδόθηκε στην Εισαγγελία 8 μήνες μετά τις πλημμύρες, δεν απέδιδε ευθύνες στην Περιφέρεια.
Πρέπει να αναφερθεί ότι στις πλημμύρες στη Μάνδρα έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι ενώ καταστράφηκαν περιουσίες. Σύμφωνα με το dikastiko.gr πέραν της κας Δούρου στους υπόπτους περιλαμβάνεται η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγαλέου και Ελευσίνας. Υπενθυμίζεται πως στην Μάνδρα χάθηκαν 23 ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες.
Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις είναι: Πρόκλησης Πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, σωματικές βλάβες, παραβίαση κανόνων οικοδομικής. Τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται μεν σε βαθμό πλημμελήματος όμως αν ασκηθούν οι διώξεις η υπόθεση θα πάει σε τακτικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητας αλλά και της συρροής των αδικημάτων.
Πόρισμα Παπασπύρου: Καμία ευθύνη στην Περιφέρεια
Το πόρισμα πάντως της Γενικής Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, το οποίο υποβλήθηκε στην εισαγγελία 8 μήνες μετά την έναρξη του πειθαρχικού έλεγχου δεν απέδιδε καμία ευθύνη στην περιφέρεια για όσα έγιναν στην Μάνδρα. Σε αντίθεση δηλαδή με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Εισαγγελία και δρομολόγησαν τις κλήσεις ως υπόπτων. Σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο είχε βγει στην δημοσιότητα τον Ιούλιο του 2018 η επιθεωρήτρια απάλλασσε μεν την Περιφέρεια, πλην εισηγείτο την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών από υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Πολεοδομίας Ελευσίνας, από αιρετούς του Δήμου Μάνδρας και από ιδιώτες μηχανικούς.
Στο 82 σελίδων πόρισμα, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, όπως καταγράφεται από το 2014 και μετά, ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όσο και την υπάρχουσα ωριμότητα των σχετικών μελετών, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.