Η προσπάθεια εξόντωσης της Athens Review of Books από τον κ. Κοτζιά απειλή κατά της ελευθερίας της έκφρασης

Η προσπάθεια εξόντωσης της Athens Review of Books από τον κ. Κοτζιά απειλή κατά της ελευθερίας της έκφρασης

Η Athens Review of Books, απειλείται με κλείσιμο λόγω της δημοσίευσης μιας επιστολής αναγνώστη που υπενθύμιζε τον ρόλο του κ. Κοτζιά ως στελέχους του ΚΚΕ, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Δράση. Ο κ. Κοτζιάς μετά την δικαστική απόφαση που καταδίκασε το περιοδικό, προχώρησε τώρα στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του καθώς και των εσόδων του από το πρακτορείο διανομής.

Η Δράση πιστεύει ότι η με ακραίο τρόπο χρησιμοποίηση της δικαστικής προστασίας από εν ενεργεία υπουργούς δεν είναι τυχαία. Συμβαίνει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στη δικαιοσύνη για αποφάσεις που δεν την βολεύουν, προσλαμβάνει την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ως υπάλληλό του Γραφείου του Πρωθυπουργού μερικές μέρες μετά την συνταξιοδότησή της και της αναθέτει στη συνέχεια να επισκέπτεται ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Η υπόθεση Κοτζιά κατά της Athens Review of Books είναι μια υπόθεση που αφορά την ελευθερία της έκφρασης και τη δυνατότητα του τύπου σε μια σύγχρονη δημοκρατία να φιλοξενεί απόψεις και να αποκαλύπτει το ρόλο και τη στάση των πολιτικών προσώπων, χωρίς να απειλείται με οικονομική εξόντωση.

Αν τα άλλα κόμματα και πολιτικά πρόσωπα εφάρμοζαν την τακτική του κ. Κοτζιά προς την Athens Review of Books απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και χρόνια καθημερινά καθυβρίζει και συκοφαντεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, η πολιτική ζωή της χώρας θα μετατρεπόταν σ' ένα ατέλειωτο δικαστήριο.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων καταδικάζει τη δίωξη του Athens Review of Books

Την ημέρα της εορτής της Δημοκρατίας επέλεξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να κατάσχει τα έσοδα και τους λογαριασμούς της Μαρίας Βασιλάκη, εκδότριας του μηνιαίου περιοδικού Athens Review of Books, που είναι το αντίστοιχο του γνωστού διεθνούς εντύπου το οποίο εκδίδεται στην Νέα Υόρκη.

Επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, από την οποία έχει τιμηθεί, το ARB εδώ και αρκετά χρόνια διώκεται δικαστικά επειδή δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη του στην οποία ο σημερινός ΥΠΕΞ χαρακτηριζόταν ως «ο πιο ακραίος και φανατικός, σκληρός κομμουνιστής της γενιάς του, ένας πραγματικός γκαουλάϊτερ του σταλινισμού».

Αν και η υπόθεση συζητήθηκε στο Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο με μία έγγραφη εισήγηση του αρμόδιου μέλους του θετική υπέρ της αθώωσης του ARB, τελικά πολιτικές πιέσεις κατέληξαν στην καταδίκη του.

Το γεγονός αυτό η ΕΕΔ (ελληνικό τμήμα) το θεωρεί απαράδεκτο από κάθε άποψη για ένα δημοκρατικό καθεστώς και γι' αυτό το καταγγέλλει στα αρμόδια όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.