Σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα ανάμεσα σε Έλληνες βουλευτές και τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, με τον Χουλουσί Ακάρ να αποχωρεί εκνευρισμένος δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ακούσει άλλα «από τους Έλληνες».
Ο Σπήλιος Λιβανός, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη ΝΑΤΟΐκή Συμμαχία και από την άλλη το casus beli. Απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα κατολογίζει στον Χ. Ακάρ ο Α. Λοβέρδος. «Απαράδεκτες οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη.
“Greek planes violated our airspace; after that, what do you expect us to do?”
— TRT World (@trtworld) June 14, 2022
Türkiye’s Defence Minister Akar responded to a Greek parliamentarian’s question during a NATO Parliamentary Assembly session. He also said allied countries had been informed of Greece’s violation pic.twitter.com/YCyhdFu43u
Αναλυτικά, ο Σπ. Λιβανός έδωσε τις δέουσες απαντήσεις στον Τούρκο υπουργό και εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό της στις αρχές του Κράτους Δικαίου, αλλά και την προσήλωσή της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό επεσήμανε ότι αποτελεί αντίφαση το γεγονός πως ενώ η Τουρκία μιλάει για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καυτηριάζει τον επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της Ρωσίας, την ίδια στιγμή απειλεί την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι γείτονα και σύμμαχος χώρα, με το casus belli, υιοθετεί σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και διατηρεί υπό την κατοχή της, μετά από παράνομη εισβολή, το βόρειο τμήμα ανεξάρτητου κράτους, της Κύπρου.
Καταλήγοντας ο Σπ. Λιβανός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στον διάλογο, πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ωστόσο η προκλητική ρητορική της Τουρκίας και οι θέσεις του προέδρου της έχουν οδηγήσει σε μη διάλογο.
Σκεπτικό ...Ρωσίας
Ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και στο γεγονός ότι, τελευταία, η Τουρκία ζητά και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και ζητά να έχουμε εμείς περιορισμούς εντός της επικράτειάς μας.
Το σκεπτικό αυτό θυμίζει το σκεπτικό της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό ενισχύουν την εθνική ενότητα και το ηθικό των Ελλήνων. «Δεν θα υποχωρήσουμε!» υπογράμμισε.
Απειλές και παραβιάσεις
Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, σε απάντησή της στον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Donmez, τόνισε ότι οι κατηγορίες για διεθνή αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα.
Δυστυχώς, η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, είπε, τάσσεται υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.
Διαπραγματεύσεις και προσφυγή
Σε απάντησή του προς τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Donmez, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, όλα τα νησιά έχουν δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι επ’ αυτού υπάρχει ειδικό άρθρο στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα το άρθρο 121, παράγραφος 2.
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, διερωτήθηκε ο Α. Λοβέρδος, γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη συνολική διαδικασία, γιατί δηλαδή δεν δέχεται μετά τις διερευνητικές επαφές, εάν αυτές δώσουν αποτέλεσμα, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε να συμφωνηθεί να προσφύγουμε και οι δύο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου.
Επίσης, έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει, ακόμη, η Τουρκία αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία κάποιου από αυτά τα δύο Διεθνή Δικαστήρια.
Απώλεια ψυχραιμίας
Επιπλέον, σχολιάζοντας την παρέμβαση Ακάρ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Λοβέρδος έκανε λόγο για «απρεπή τρόπο» και για «σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα» του Τούρκου υπουργού, οποίος «μετέτρεψε πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά».
Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και διαμήνυσε στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τέτοιες συμπεριφορές όμως δεν τη βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν».