Πτωτικά έκλεισε και η προτελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η έξαρση της πανδημίας και τα νέα κατά τόπους μέτρα επηρεάζουν την ευρύτερη ψυχολογία, κάτι που σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό ρίσκο έφεραν απώλειες 1,26% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το πενθήμερο, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί εκ νέου κατά 2,12%.
Ήταν μια εβδομάδα που έφερε τόσο το Γενικό Δείκτη όσο και τον FTSE 25 σε χαμηλό πέντε μηνών και στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το -10,64% της περασμένης εβδομάδας, συνέχισε και αυτό το πενθήμερο πτωτικά, απέχοντας πλέον μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης, βρίσκοντας κάποιες μικρές στηρίξεις στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, έκλεισε στις 612,32 μονάδες με μικρή άνοδο 0,56% (έφτασε έως το +0,95%), αδυνατώντας να βγάλει ουσιαστικότερη αντίδραση, μολονότι βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.443,47 μονάδες με άνοδο 0,53% παρ’ ότι έφτασε έως το +1,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, έκλεισε στις 274,62 μονάδες με μικρά κέρδη 0,42%, αδυνατώντας να βγάλει αντίδραση, παρ’ ότι προέρχονταν από εννέα πτωτικά κλεισίματα σε δέκα συνεδριάσεις και απώλειες κοντά στο 13%. Πλέον, σε επίπεδο 10μήνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 33,20%, ο FTSE 25 χάνει 37,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει εξαϋλωθεί σε ποσοστό 68,98%.
Η αξία συναλλαγών σήμερα διαμορφώθηκε στα 33,8 εκατ. ευρώ, με το 1/3 περίπου αυτού, ήτοι 10,1 εκατ. ευρώ να γίνονται από τον leader ΟΤΕ που έκλεισε στα 11,85 ευρώ με άνοδο 1,80% στηρίζοντας την αγορά, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως το +4,38%. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μικρή αντίδραση έλαβε χώρα πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών, οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση την επόμενη εβδομάδα.
Ο φόβος για νέο «φόρτωμα» προβληματικών δανείων λόγω της παρατεταμένης επιδημιολογικής κρίσης και όλων των συνεπακόλουθων όπως η καταστροφή του τουρισμού, της εστίασης και πολλών άλλων πέριξ κλάδων, είναι ο κυρίαρχος λόγος της αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική έχασε αυτή την εβδομάδα και το 1 ευρώ μετά από μήνες, έχοντας πτώση 16% στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, αδυνατώντας και σήμερα να βγάλει ουσιαστική αντίδραση (+0,41%).
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τη μίζερη εικόνα του, δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος οριοθετεί τις εξελίξεις σε όλη την οικονομία, είναι αυτός στον οποίο αντανακλώνται πρωτίστως είτε τα θετικά, είτε τα αρνητικά και ο κλάδος που προεξοφλεί νωρίτερα τα μελλούμενα.
Πρόκειται για μια κατάσταση που εν πολλοίς «αδικεί» ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρηματιστηρίου όπως είναι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των κλάδων ενέργειας, υποδομών και κατασκευών, που έχουν σημαντικά κέρδη όλους τους τελευταίους μήνες, με αρκετές εξ αυτών να ενισχύονται από 65% έως 100% από τα χαμηλά του Μάρτη, ενώ η ΔΕΗ έχει ράλι σε ποσοστό +232%.
Πάντως, στα θετικά των ημερών ήταν η πάνω από δύο φορές υπερκάλυψη του μεγάλου ομολόγου του ΟΠΑΠ που σήκωσε 200 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Σε μια περίοδο που τα επιτόκια καταθέσεων δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό, μια έκδοση και μάλιστα υπό το brand του ΟΠΑΠ, ασφαλώς ήταν μια επιλογή για αρκετούς επενδυτές.
Μ. Χατζηδάκης: Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιριών κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών».
Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. Το τελευταίο οχυρό των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες όπου εντοπίζεται και ανοδικό χάσμα διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα ωστόσο έχουν αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα.
Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών με κάλυψη του καθοδικού κενού της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες) που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά».
Ο κ. Χατζηδάκης θυμίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχαμε και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά μικρού ωστόσο όπως αποδείχθηκε βεληνεκούς. Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.
Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown. Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην τάση».
Διαβάστε ακόμη:
Αποδόσεις έως 232% από τα χαμηλά του Μάρτη για τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας