Μια νέα διάσταση στην κοινωνική πραγματικότητα έρχεται να προσδώσει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον που δημιουργεί πλέον δύο στρατόπεδα ακόμη και στις τάξεις των εμβολιασμένων.
Όπως σημειώνει ο Ντερέκ Τόμσον σε άρθρο του στο Atlantic, από τη μια είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και εκείνοι που πιστεύουν ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Η πρώτη ομάδα, από την αρχή της πανδημίας υπάκουσε πιστά στις οδηγίες των αρχών της δημόσιας υγείας: Φορούσαν μάσκες, ακύρωσαν διακοπές, εμβολιάστηκαν ακόμη και με την ενισχυτική δόση. Μάλιστα τα έπραξαν όλα αυτά με χαρά. Ωστόσο συνειδητοποίησαν ότι ο ιός δεν σταματά. Αντίθετα, η μολυσματικότητα για τους εμβολιασμένους μειώνεται είτε επειδή ο ιός αλλάζει είτε λόγω της αυξανόμενης ανοσίας του πληθυσμού. Για αυτούς η covid μετατρέπεται σε μια εποχική γρίπη και συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά.
Η δεύτερη ομάδα, η «αντίπαλη», αναρωτιούνται γιατί πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, την ώρα που καταγράφεται το μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας. Υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το Όμικρονόπως οποιαδήποτε παλιά εποχική γρίπη, γιατί δεν είναι σαν οποιαδήποτε παλιά εποχική γρίπη. Είναι πιθανώς πιο θανατηφόρο για όσους δεν έχουν ανοσία και σχεδόν σίγουρα πολλές φορές πιο μεταδοτικό σε όλους τους άλλους.
«Δεν έχουμε ιδέα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της Όμικρον στον μακροχρόνιο COVID, αλλά τα στοιχεία παρατεταμένων συμπτωμάτων θα πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς να μην αφήσουμε απλώς δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μολυνθούν άσκοπα» υποστηρίζουν.
Όπως σημειώνει ο Τόμσον τα ερωτήματα για το τι πρέπει να γίνει δεν είναι εύκολα να απαντηθούν. Μπορεί ο κίνδυνος θανάτου για τους κάτων των 50 να είναι μικρότερος, αλλά η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από στατιστικούς δείκτες. Όταν μεγάλος αριθμός σχολείων κλείνει ή όταν το σύστημα υγείας πιέζεται από την επέλαση της Όμικρον το πρόβλημα της πανδημίας είναι υπαρκτό.
Ο συντάκτης καταλήγει στην πρότασή του για το 2022: Ανοιχτά σχολεία με κάθε τρόπο, αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων στους οίκους ευγηρίας διάθεση διαγνωστικών τεστ στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και επέκταση του εμβολιασμού.
«Αν είμαστε τυχεροί, τότε η άποψη ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό δεν θα είναι μια από τις πολλές αλλά κάτι σαν πραγματικότητα» καταλήγει ο Τομσον.