Η βαριά χτυπημένη από τον σεισμό Λέσβος, έχει από χθες ένα καινούργιο «δέλεαρ» για να την επισκεφθεί κανείς. Είναι η νέα πτέρυγα του Μουσείου Τεριάντ, που εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου στη Βαρειά Μυτιλήνης.
«Το μουσείο, ανοιχτό βιβλίο, όπως συχνά αποκαλείται, επιφυλάσσει στον επισκέπτη του μια διαδρομή στον χρόνο και ένα ταξίδι στις κορυφογραμμές των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του 20ου αιώνα. Αντίγραφα των "Μεγάλων Βιβλίων" παραδίδονται στο βλέμμα κάθε τυχερού επισκέπτη. Στον τόπο αυτό, το Μουσείο Τεριάντ έρχεται να αποδείξει την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική συνομιλία και να διευρύνει του ορίζοντες μας, να δώσει πλούτο στον ελληνικό τόπο της Μυτιλήνης και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έρχεται σαν μια αναγκαία απάντηση» σημείωσε η υπουργός.
Τη μουσειολογική μελέτη συνέταξαν και εφάρμοσαν η Άνη Κοντογιώργη και ο Στέλιος Δασκαλάκης και παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τους θησαυρούς: Τα περιοδικά VERVE (Οίστρος) τα σφραγισμένα από μεγάλους δημιουργούς όπως οι Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ με τα οποία ο δαιμόνιος Έλληνας επιδίωξε και κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους (εικαστικούς) καλλιτέχνες και στους συγγραφείς. Αλλά και τα 26 εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Grand''s Livres» (Μεγάλα Βιβλία), με συνδυασμό κειμένου και εικόνας πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα έργα των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς και άλλων «ιερών τεράτων» του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κοντά σε αυτά μεσαιωνικά χειρόγραφα διανθισμένα με εικονογραφήσεις αλλά και έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων όπως ο Τσαρούχης, ο Βακιρτζής, ο Κανέλλης και άλλοι. Κοντά σε αυτά και έργα του εμβληματικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ τον οποίο «ανακάλυψε» και καθιέρωσε ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ αξιολογώντας τον σαν ένα γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης. Αλλά και διακρίνοντας στο «λαϊκό ζωγράφο» Θεόφιλο, στοιχεία που έβλεπε (και) σε πίνακες «μοντέρνων» ζωγράφων της εποχής στο Παρίσι.
Το έργο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και είχε ξεκινήσει από το 2011, ένα χρόνο μετά από τότετο κέλυφος του μουσείου χαρακτηρίστηκε διατηρητέο.
Η κα Κονιόρδου επισκέφθηκε και το γειτονικό μουσείο Θεόφιλου, όπου ξεναγήθηκε από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης, επισκέφθηκε το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον παπάδο της γέρας όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» στην οποία ανήκει το μουσείο, και πρώην βουλευτή και υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.
Το μουσείο έχει πρόσφατα επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων κυρίως προς το ΙΚΑ, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί κατά το παρελθόν.