Η Μιανμάρ αποφάσισε να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στην Πολιτεία Ραχίν, όπου από τα τέλη Αυγούστου διεξάγεται μια επιχείρηση του στρατού εξαιτίας της οποίας σχεδόν 500.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.
«Θα υπάρξει μια επίσκεψη οργανωμένη από την κυβέρνηση μάλλον αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) προς τη Ραχίν», ανακοίνωσε χθες Τετάρτη κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς.
«Είναι ένα πρώτο βήμα, σε αυτή θα συμμετάσχουν επικεφαλής υπηρεσιών (του ΟΗΕ). Όμως ελπίζουμε κυρίως ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς μια πολύ πιο ελεύθερη και ευρεία πρόσβαση στην περιοχή», πρόσθεσε.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ είχαν αναγκαστεί το καλοκαίρι να αποχωρήσουν από την Πολιτεία Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, μετά την έναρξη της επιχείρησης του στρατού εναντίον ανταρτών Ροχίνγκια. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε στη μαζική φυγή της μουσουλμανικής μειονότητας προς το Μπανγκλαντές. Από τα τέλη Αυγούστου ο ΟΗΕ ζητεί επανειλημμένα να του δοθεί και πάλι πρόσβαση στη Ραχίν.
Στο στάδιο αυτό οι αρχές της Μιανμάρ περιορίζονται σε «μια οργανωμένη επίσκεψη», η οποία αναμένεται να επιτρέψει στους αξιωματούχους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών να εκτιμήσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ολόκληρα χωριά έχουν πυρποληθεί από τον βιρμανικό στρατό, ο οποίος έχει τοποθετήσει νάρκες κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Μπανγκλαντές για να εμποδίσουν την επιστροφή των Ροχίνγκια.
Χθες Τετάρτη, ο στρατός της Μιανμάρ, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις επειδή απαγορεύει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους στην περιοχή γύρω από την πόλη Μαουνγκντάου, οργάνωσε μια επίσκεψη αστραπή λίγων ωρών για τον Τύπο στο χωριό Γε Μπάου Κιάου, οι κάτοικοι του οποίου είναι ινδουιστές.
Οι αρχές της χώρας συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων στην περιοχή. Συνολικά 52 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Ο στρατός τονίζει ότι πρόκειται για ινδουιστές που σκοτώθηκαν από τους αντάρτες Ροχίνγκια.
Η οργάνωση Στρατός Σωτηρίας των Ροχίνγκια του Αρακάν (ARSA) «διέψευσε κατηγορηματικά» τις κατηγορίες αυτές.
Οι αρχές της Μιανμάρ προτάσσουν το γεγονός ότι χωριά ινδουιστών και βουδιστών ήταν στόχος βιαιοτήτων από αντάρτες Ροχίνγκια, κάτι που όπως καταγγέλλουν παραβλέπει η διεθνής κοινότητα.
Η νέα επίσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στην περιοχή και διοργανώνεται για εκπροσώπους του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την ημέρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει στη Νέα Υόρκη με θέμα την κατάσταση στη Μιανμάρ, έπειτα από αίτημα επτά χωρών, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Στις 13 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει από τη Μιανμάρ να λάβει «άμεσα μέτρα» για να σταματήσει «η χρήση υπερβολικής βίας» στο δυτικό τμήμα της χώρας εναντίον των Ροχίνγκια. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να «διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολιτεία Ραχίν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ