Η μετάλλαξη Μ χτυπά την πόρτα της Ελλάδας – Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία, Ικαρία

Η μετάλλαξη Μ χτυπά την πόρτα της Ελλάδας – Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία, Ικαρία

Αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο συνδυασμό, την εμφάνιση της ανθεκτικής στα εμβόλια μετάλλαξης Μ και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται η Ελλάδα. Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων από 13 Οκτωβρίου και της αυξημένης κινητικότητας, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για έξαρση των μολύνσεων. Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της με συνέπεια τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία, καθώς και στον δήμο Ικαρίας. Αυτές θα ισχύσουν από σήμερα έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί.

Βασική ανησυχία με τη μετάλλαξη Μ είναι η ανθεκτικότητά της στα εμβόλια. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην χώρα μας 6 παρόμοια κρούσματα. Στην παρούσα συγκυρία όπου ο πήχης για το τείχος ανοσίας πρέπει να σηκωθεί στο 85%, στο 90% ή ψηλότερα και με 5,7 εκατ. πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (6,1 εκατ έχουν κάνει έστω και μια δόση εμβολίου), οποιοδήποτε νέο στέλεχος αναδύεται κάπου στον πλανήτη και συνδέεται με ικανότητα ανοσιακής διαφυγής, δημιουργεί εύλογα προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ. Τα κλινικά δεδομένα μπορεί ακόμα να μην επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος Μ να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ, κατά τον κ. Γώγο.

Ο ίδιος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», τονίζει.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τέσσερις μεταλλάξεις ως «ανησυχητικές», που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε ως «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Κυρίαρχη φυσικά παραμένει η περίπτωση της Δέλτα. Απόρροια των επιπτώσεων της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι τα τελευταία περιοριστικά μέτρα σε Αχαία, Ηλεία, και Ικαρία και η παράτασή τους σε Μεσσηνία και Ηράκλειο.

Ειδικότερα, από σήμερα Παρασκευή έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί θα τεθούν σε ισχύ τα εξής:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

- Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων