Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες στην Ελλάδα.
Σήμερα, η ιατροδικαστική υπηρεσία διαβίβασε λίστα με 92 νεκρούς - από τους οποίους δύο μη ταυτοποιημένοι- στην Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας, προκειμένου να εξεταστούν ως μάρτυρες συγγενικά τους πρόσωπα. Η λίστα με τους νεκρούς περιλαμβάνει και εκείνους που κατέληξαν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία.
Τον αριθμό επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 92.
Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.
Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, εννιά άτομα.
Σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα
Με την εξέταση του νέου αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου συνεχίστηκε η προκαταρκτική εξέταση για τις φωτιές. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 25 μάρτυρες, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 30 στο τέλος της έρευνας.
Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις Αρχές να αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις καταθέσεις πολιτών που φέρνουν στο φως στοιχεία για παραλείψεις και αμέλειες που οδήγησαν στην τραγωδία, ενώ στο μικροσκόπιο και οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τυχόν παραλείψεις αρμοδίων.
Εξάλλου, οι εισαγγελείς επικεντρώνουν την έρευνά τους σε πρόσωπα από τους Δήμους, την Περιφέρεια Αττικής, την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό, καθώς και σε κάθε κρατικό αξιωματούχο που ενδεχομένως να εμπλέκεται.
Ο πρώτος κύκλος της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό), αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 25 μάρτυρες, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 30 στο τέλος της έρευνας. Με βάση τη λίστα των θυμάτων, η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των θυμάτων στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.
Εχθές έφτασε στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς και στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος πραγματοποίησαν πολύωρη αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη για τις συνθήκες της τραγωδίας.
Σιγή ασυρμάτου
«Εγώ επικοινωνούσα το απόγευμα στις 23 Ιουλίου μέσω ασυρμάτου με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου Ραφήνας, που είναι ένας μικρός πυροσβεστικός σταθμός με 5 οχήματα και είναι συνδεδεμένος με τον ασύρματο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Έχει, δηλαδή, την ίδια βάση επικοινωνίας, οπότε δεν νομίζω πως είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου. Για άλλους τρόπους δεν γνωρίζω», δήλωσε στον Φιλελεύθερο ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς.
Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η αναζήτηση ευθυνών για την τραγωδία, είναι γιατί είχαν σιγήσει εκείνες τις κρίσιμες ώρες οι ασύρματοι της ΕΛ.ΑΣ. και γιατί δεν υπήρχε, όπως προκύπτει, τηλεφωνική επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να συντονιστούν οι δύο υπηρεσίες έστω και την τελευταία στιγμή, όταν η φωτιά έφθασε στις αυλές των σπιτιών χωρίς να έχει υπάρξει κανένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες πολιτών.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες υπάρχουν αναπάντητες κλήσεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων της λεωφόρου Αλεξάνδρας τις κρίσιμες ώρες και εκείνο που ερευνά η Δικαιοσύνη είναι αν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής επικοινώνησε με τον αρχηγό της Αστυνομίας προκειμένου να αποφασίσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης. Ποιος έδινε την εντολή στους αστυνομικούς τις στιγμές του μεγάλου πανικού να κατευθύνουν τον κόσμο σε δρόμους-παγίδες, όπως αναφέρουν πολλοί μάρτυρες; Είχαν ενημέρωση από την Πυροσβεστική για το πού κατευθυνόταν η φωτιά;
Διαβάστε ακόμα:
- Γερμανικός Τύπος: Απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στην πυρόσβεση στην Ελλάδα