Η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου και το μήνυμα στους ανεμβολίαστους

Η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου και το μήνυμα στους ανεμβολίαστους

Ζει μόνη της στην Κίναρο επί της ουσίας και όμως εμβολιάστηκε. Η κυρά Ρηνιώ ζήτησε η ίδια να εμβολιαστεί και ο Δήμαρχος Αμοργού έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημά της με την κινητή μονάδα που έφτασε με 6 μποφόρ στη βραχονησίδα. Το μήνυμα σαφές με αποδέκτες τους απανταχού ανεμβολίαστους. Όσους επικαλούνται προσωπικές φοβίες, ενδοιασμούς και άλλα πολλά ζητώντας περισσότερη ενημέρωση και… πειθώ.

Η κυρά Ρηνιώ, Ειρήνη Κατσοτούρχη το όνομά της, ζει μόνη της μετά το θάνατο του συζύγου της το 2013, στην απομακρυσμένη βραχονησίδα με το καΐκι να πιάνει Κίναρο μια φορά την εβδομάδα για προμήθειες, ενώ αν πιάσει καιρός ο χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι όμως η ίδια ζήτησε να εμβολιαστεί όπως περιέγραψε και ο Δήμαρχος Αμοργού μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμοργού υλοποιώντας το αίτημά της κυρά Ρηνιώς «πήγαμε με το ταχυδρομείο, που πηγαίνει κάθε δεκαπέντε ημέρες στο νησί, με αρκετό καιρό, με τον γιατρό, τη νοσοκόμα και την εμβολιάσαμε. Όλα πήγαν καλά» για να προσθέσει μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «το μήνυμα που στέλνει η κυρά Ρηνιώ είναι ένα μήνυμα ζωής και υπευθυνότητας απέναντι και στον εαυτό μας και στην κοινωνία, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους υγειονομικούς, που έχουν δώσει τα τελευταία δύο χρόνια τη μάχη για να ξεπεράσουμε την πανδημία, ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε ακριβώς να αφήσουμε αυτή την ιστορία πίσω μας».

Και πράγματι. Η κυρά Ρηνιώ έστειλε μήνυμα υπευθυνότητας, αναδεικνύοντας πως η ατομική ευθύνη είναι βασική παράμετρος στην προσπάθεια δημιουργίας τείχους ανοσίας έναντι της πανδημίας που συνεχίζει να «χτυπά» συνολικά τον πλανήτη με τις διάφορες μεταλλάξεις της. Ο εμβολιασμός παραμένει βασικό όπλο για την αντιμετώπιση του ιού αλλά και για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των συστημάτων υγείας διεθνώς και στην Ελλάδα, κατ επέκτασή και της μείωσης των θανάτων.

Όταν ένας πολίτης που έχει επιλέξει να βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας επιλέγει να συμμετάσχει στην προσπάθεια τότε οι δικαιολογίες που αρκετοί ακόμη επικαλούνται πέφτουν στο κενό. Το μήνυμα σαφές από έναν άνθρωπο που ζει μόνος του και ενημερώνεται από την τηλεόραση για τις εξελίξεις ή από την επαφή με ανθρώπους που φέρνουν τις προμήθειες στο νησί της.

Επιλέγοντας να προστατεύσει τον εαυτό της προστατεύει και τους άλλους και μπορεί πέρσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα να δήλωνε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι η ίδια είναι σε καραντίνα πολλά χρόνια, έδειξε πως αυτό δεν την καθιστά πρόσωπο που απέχει από τα προβλήματα μιας κοινωνίας, όπως πολλοί επιλέγουν να κάνουν την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται στη χώρα.