Οι αρχές του Ισραήλ ενέκριναν χθες την ανέγερση 463 ακινήτων σε οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή για τη συνέχιση της πολιτικής αυτής.
Σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα, η οποία τάσσεται εναντίον της ισραηλινής πολιτικής εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, 50 κτίρια έλαβαν οριστικά πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή και 234 άλλες μονάδες έλαβαν αρχική έγκριση, στον οικισμό Ελκανά.
Εξάλλου η ανέγερση 179 οικιστικών μονάδων, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, στον οικισμό Οφαρίμ, εγκρίθηκε αναδρομικά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαγκίτ Οφράν, μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα.
Η απόφαση αυτή είναι «εντελώς προβληματική» εξήγησε, καθώς οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να προωθούν τον εποικισμό και αυτό «είναι πολύ άσχημο για τη λύση των δύο κρατών και για το Ισραήλ».
Η διπλωματία των ΗΠΑ αντέδρασε στην απόφαση αυτή εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της και κατηγορώντας το Ισραήλ ότι επεκτείνει τους οικισμούς στα κατεχόμενα με «δυνητικά απεριόριστο τρόπο», επισημαίνοντας ειδικά την αναδρομική χορήγηση άδειας σε αυθαίρετες οικιστικές μονάδες, που είναι παράνομες βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας.
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως η τοποθέτηση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον έκανε λόγο περί «απεριόριστης» επέκτασης των οικιστικών μονάδων εποίκων στα κατεχόμενα. Κατά τους ίδιους αξιωματούχους πάντως, η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή του τόνου μάλλον, παρά της πολιτικής των ΗΠΑ.
Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον κατέρρευσαν το 2014 και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα ξαναρχίσουν σύντομα.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε δύο ημέρες αφότου ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επισήμανε σε μια τοποθέτησή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως η ραγδαία αύξηση της οικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα – που οι περισσότερες χώρες του κόσμου θεωρούν παράνομη – αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη θέση του Μλαντένοφ και αντέτεινε πως «οι Εβραία ζουν στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», κατά τη βιβλική ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στη Δυτική Όχθη, «επί χιλιάδες χρόνια» και δεν είναι «εμπόδιο για την ειρήνη».
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μλαντένοφ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό.
Αλλά όπως ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ετοιμάζεται να επεκτείνει οικισμούς και στη Χεβρώνα, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ