Στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνουν οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στους σταθμούς στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Φινοκαλιά Λασιθίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης.
Η εξέλιξη της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει ως εξής: «Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στη χώρα μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από τον σταθμό στο Φινοκαλιά, όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου, καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης».
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα. «Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες, με προέλευση καταρχάς από την Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια, μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών, είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους».
Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημαντική επίπτωση της μεταφοράς ρύπανσης από απομακρυσμένες περιοχές στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, η οποία παρακολουθείται στο πλαίσιο του «Σχεδίου δράσης αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την Περιφέρεια Κρήτης».
Στα δεδομένα των μετρήσεων καταγράφονται και συμπληρωματικά στοιχεία, μέσω του δικτύου μικροαισθητήρων (air-quality.gr) που λειτουργεί στο πλαίσιο της εθνικής ερευνητικής υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής, «Πανάκεια».
Διαβάστε ακόμα:
Δοκιμασία διαρκείας για την υγεία - Πώς να προστατευθούμε από τα σωματίδια του τοξικού νέφους