Προ των πυλών για νέο πλέγμα μέτρων που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της μετάδοσης του πανδημικού ιού βρίσκεται η Αττική, καθώς μπαίνουμε πλέον στην εβδομάδα που θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των περιορισμών στις συναθροίσεις, της υποχρεωτικής τηελεργασίας ποσοστού εργαζομενων και της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Τα αποτελέσματα από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής κατάφεραν μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όμως ο τριψήφιος αριθμός τους παραμένει υψηλός για την εποχή, καθώς "τα δύσκολα είναι μπροστά μας", όσο ο καιρός κρυώνει και θα μας αναγκάσει να βρισκόμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.
Κυβέρνηση και επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και μελετούν πρόσθετους περιορισμούς σε μετακινήσεις, με την επέκταση της τηλεεργασίας στο μέγιστο δυνατό ανάλογα με τον φορέα ή την κάθε επιχείρηση, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, πρόσθετη μέριμνα - αλλά και απαγορεύσεις - για τους πολίτες άνω των 65 ετών.
Στο μεταξύ ήδη από το Σάββατο ξεκίνησε η αναστολή λειτουργίας για τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και τις κάβες από τις 12-5 π.μ., με εξαίρεση των φαρμακείων και πρατηρίων καυσίμων, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις παρεμβάσεις σε πλατείες και χώρους που παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός, όπως επίσης και ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους του σε πλατείες στο κέντρο της Αθήνας, διενεργώντας γρήγορα τεστ για την αναγνώριση όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων και την απομόνωσή τους από την υπόλοιπη κοινωνία.
Η όλη προσπάθεια εντείνεται καθημερινά, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων και να αναστραφεί η πορεία της πανδημίας, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή καραντίνας. Όμως τα στοιχεία της νόσου είναι τρομακτικά, καθώς μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 4.000 περιστατικά περίπου, όταν τον Αύγουστο που πέρασε ήταν περίπου 2.000.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει φτάσει για τα καλά στην Ευρώπη, όπου Ισπανία και Γαλλία βλέπουν και πάλι τον ιό να "δείχνει τα δόντια του", με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) να σημαίνουν κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη.
Μελέτες κάνουν λόγο για θνητότητα από τον ιό στο 3% των κρουσμάτων που καταγράφονται διεθνώς, αν και επισημαίνουν ότι δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του πρώτου. Υπολογίζουν δε, ότι τα πραγματικά περιστατικά διεθνώς, είναι 20 φορές περισσότερα, όταν στη χώρα μας, οι εκτεταμένοι έλεγχοι περιορίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν καταγράφονται σε 5-6 φορές επιπλέον.
Από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, το ECDC επισημαίνει ότι βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού κινδύνου το Λουξεμβούργο, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα λόγω της αύξησης των διαγνώσεων, εξαιτίας των εντατικών τεστ στον πληθυσμό, ιδίως σε ασυμπτωματικά περιστατικά. Επισημαίνει όμως τη μη τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας, τονίζοντας ότι ο πληθυσμός παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτος, δεδομένου ότι η συλλογική ανοσία είναι κάτω του 15% του συνολικού πληθυσμού ολόκληρης της ηπείρου.
Αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνεπώς με αυξημένες τάσεις νοσηλείας και σοβαρών περιστατικών, παρατηρούνται στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Γι΄ αυτές, το ECDC επισημαίνει τους κινδύνους πιέσεων στο σύστημα υγείας, ενώ τονίζει παράλληλα πως οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στη διαχείριση των περιστατικών, με υποστηρικτική θεραπεία και φροντίδα δεν επαρκούν ακόμη για να αποφευχθούν σοβαρές ασθένειες και θάνατοι σε μεγάλο ποσοστό ευάλωτων ασθενών.
Καταλήγει συνιστώντας την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων δημόσιας υγείας, καθώς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τον έλεγχο της επιδημίας σε όλες χώρες της ΕΕ και φαίνεται πως αποτελούν τη μόνη διαθέσιμη στρατηγική που μπορεί να είναι σε θέση να διασφαλίσει μια μέτρια επίδραση της πανδημίας στον πληθυσμό και τα συστήματα υγείας ταυτόχρονα.