Το δόγμα ότι η πολιτική είναι οικονομία και η οικονομία πολιτική απεδείχθη περίτρανα στη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα του Κατάρ. Η διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει περιπλέξει τόσο την κατάσταση εμποδίζοντας την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής μαύρου χρυσού, όπως αναφέρει το reuters.
Η Σαουδική Αραβία, δια στόματος του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, απηύθυνε τελεσίγραφο υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα συμφωνούσε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού, μόνον και εφόσον και το Ιράν συμφωνήσει να πράξει το ίδιο.
Κάτι τέτοιο φυσικά απορρίφθηκε από την Τεχεράνη η οποία απάντησε ότι το «Ιράν δεν βλέπει κανένα λόγο» να λάβει μέρος στη διάσκεψη της Ντόχα, καθώς έχει ανάγκη να ανακτήσει τα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων. Το Ιράν δεν έλαβε μέρος στις συνομιλίες της Ντόχα.
Ορισμένες από τις 18 χώρες-μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, συμφώνησαν να συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ και να καταλήξουν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.
Και ενώ η προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας φαινόταν να απομακρύνεται οι υπουργοί πετρελαίου που βρίσκονται στη Ντόχα συναντήθηκαν με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.
Το ερχόμενο φθινόπωρο οι χώρες-μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν στη Μόσχα για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και η συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί και από κράτη που δεν είναι μέλη του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται η σύσταση μιας επιτροπής τεσσάρων προσώπων -τα δύο εκ των οποίων θα προέρχονται από δύο χώρες μέλη του ΟΠΕΚ- που θα έχει ως έργο την εφαρμογή της συμφωνίας.