Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τέσσερις εκθέσεις για την πορεία των μέτρων για το προσφυγικό

Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τέσσερις εκθέσεις για την πορεία των μέτρων για το προσφυγικό

Τέσσερις εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής των μέτρων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, θα δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι εν λόγω εκθέσεις θα αφορούν την πορεία εργασιών για την κατασκευή των hotspots και την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων ξεχωριστά για την Ελλάδα και την Ιταλία, την πορεία εφαρμογής των έκτακτων μέτρων πολιτικής προστασίας στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων (κέντρα φιλοξενίας, παροχή υλικοτεχνικής και υγειονομικής βοήθειας κ.ά.) και τέλος την πορεία εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία. Αυτές οι εκθέσεις, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιαστούν την Τετάρτη από τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα χρησιμοποιηθούν ως βάση στη συζήτηση που θα γίνει για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όσον αφορά τις συστάσεις για την Ελλάδα σχετικά με την ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αυτές αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών από τις χώρες της Σένγκεν την ερχόμενη Παρασκευή (με ενισχυμένη πλειοψηφία), οπότε θα ξεκινήσει να μετρά και διορία τριών μηνών για την Ελλάδα.

Εξάλλου, ερωτηθείσα σχετικά με τις συμφωνίες επανεισδοχής που υπάρχουν μεταξύ της ΕΕ με την Τουρκία, η Μ. Αντρέεβα διευκρίνισε ότι ήδη εφαρμόζεται η συμφωνία επανεισδοχής για τους Τούρκους πολίτες, ενώ από τις 16 Ιουνίου θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής για πολίτες τρίτων χωρών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, η οποία αρχικά είχε συμφωνηθεί να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017 αλλά επισπεύστηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία. Υπενθύμισε δε ότι αντίστοιχη συμφωνία έχει η Τουρκία και διμερώς με άλλα κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Η κ. Αντρέεβα ξεκαθάρισε επίσης ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά στάτους ασφαλούς χώρας, το ένα είναι η πρόταση της Επιτροπής για αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας προέλευσης (safe country of origin) που σημαίνει ότι θα μπορούν πιο γρήγορα και εύκολα οι υπηρεσίες ασύλου των κρατών-μελών της ΕΕ να απορρίπτουν αιτήσεις που προέρχονται από Τούρκους πολίτες και η ενδεχόμενη αναγνώρισή της ως ασφαλούς τρίτης χώρας (safe third country) που θα σήμαινε ότι θα είναι δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία ακόμα και αιτούντων άσυλο. Σε αυτό το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πάρει πολιτική θέση, ωστόσο σύμφωνα με τη Μ. Αντρέεβα, υπάρχει η δυνατότητα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να γίνει αυτή η αναγνώριση διμερώς από όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν.

Τέλος, αναφορικά με τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία, η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι τα κράτη-μέλη θα καταθέσουν τις συνεισφορές τους σύμφωνα με ένα «χρονοδιάγραμμα πληρωμών». Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εκταμιεύσεις προς την Τουρκία θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ήδη η Επιτροπή προσπαθεί να βρει συγκεκριμένα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ένα δισ. ευρώ που θα συνεισφέρει στο Ταμείο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ